Partidul Socialiștilor (PSRM) consideră inițiativa Partidului Democrat (PDM), privind modificarea Legii Supreme prin introducerea unei referințe care ar spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană, ca fiind „batjocorirea Constituției, încălcarea statalității țării și a suveranității poporului”. Într-un comunicat de presă al formațiunii se menționează că integrarea în Uniunea Europeană s-a transformat într-un dezastru pentru Republica Moldova, și doar integrarea în Uniunea Eurasiatică poate asigura restabilirea economiei țării, reducerea prețurilor la resurse energetice și revenirea produselor moldovenești pe piețele tradiționale.

Considerăm absolut inadecvată orice implicare în textul Legii Supreme care nu s-a discutat în public, nu dispune de un sprijin larg din partea poporului și majorității parlamentare absolute. Vectorul strategic al dezvoltării țării poate și trebuie să fie determinat de poporul Moldovei în baza unui referendum republican. Aceste schimbări nu pot fi impuse de un partid care a obținut la alegerile parlamentare 15% și s-a plasat pe locul IV în cadrul scrutinului”, se menționează în comunicat.

Potrivit PSRM, în timp ce autoritățile au promovat politica de integrare europeană, din Republica Moldova s-a furat un miliard de euro, iar peste 100 de cetățeni zilnic pleacă în străinătate.

Partidul Socialiștilor își declară angajamentul față de cursul privind aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică. Doar acest curs este capabil să asigure restabilirea economiei țării, reducerea prețurilor la resurse energetice și revenirea produselor moldovenești pe piețele tradiționale. Acest curs este susținut de majoritatea cetățenilor țării. PSRM își declară intenția de a bloca această inițiativă a Partidului Democrat în Parlamentul Republicii Moldova. Facem apel către toate fracțiunile parlamentare care susțin statalitatea țării, să se opună acestei inițiative”, anunță socialiștii.

În acest context, PSRM a declarat că va apela la ajutorul cetățenilor: „Partidul Socialiștilor intenționează să se adreseze la poporul Moldovei pentru a preveni politica distructivă a Partidului Democrat”.

----Amintim că președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat azi în cadrul unui briefing de presă despre intenția de a modifica Constituția prin introducerea în textul Legii Supreme a unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană.

Am hotărât să inițiem modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Facem acest lucru, pentru că ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor sau altor persoane”, a declarat Plahotniuc.

Liderul PD a precizat că această inițiativă pornește de la o decizie a Curții Constituționale din 9 octombrie 2014 prin care Înalta Curte a constatat că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova.