Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a cerut ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, să „oprească orice fel de activitate legată” de noua lege a ONG-urilor.

Anunțul a fost făcut de Plahotniuc în cadrul briefingului săptămânal după ședința PDM. Acesta a declarat că inițiativa de modificare a legii ONG-urilor a stârnit mai multe dezbateri în societate.

„Dezbateri care au stârnit multe speculații în societate privind noua lege a ONG-urilor. Ministrul Justiției ne-a prezentat o analiză la acest subiect pentru ca să înțelegem mai bine de unde s-au iscat acestea. În urma discuțiilor avute împreună cu colegii de partid am cerut domnului ministru să anuleze grupul de lucru creat și să oprească orice fel de activitate legată de acest proiect”, a declarat Plahotniuc. 

Amintim că Ministerul Justiției în comun cu reprezentanții unor ONG-uri au elaborat în 2016 un proiect nou al Legii care urma să reglementeze implicarea organizațiilor neguvernamentale în activitatea politică. Unele din prevederile introduse de Ministerul Justiției urmăreau scopul de a reglementa implicația ONG-urilor în activitatea politică prin mecanismele similare ce guvernează ordinea de finanțare a campaniilor electorale, a partidelor politice, societăților politice sau a altor actori ai vieții politice, deja existente în Republica Moldova.

Propunerea Ministerului Justiției era de a veni cu mecanisme mai clare pentru a fortifica și a nu lăsa loc de interpretări în exercițiul liber de activități de advocacy, expertiză, politici publice, dar și activități de promovare a obiectivelor statutare principale a ONG-urilor.

Ulterior mai multe ONG-uri au venit cu o reacție, precizând că tentativa de a limita finanțarea din exterior a ONG-urilor pune în pericol funcționarea democrației în Republica Moldova și nu poate fi acceptată sub nicio formă.