Premierul Pavel Filip a cerut Parlamentului și Ministerului Justiției să vină cu propuneri pentru a modifica Legea cu privire la apărare, astfel încât decizia privind participarea militarilor moldoveni la exerciții în afara hotarelor Republicii Moldova să poată fi asumată de către Guvern și Parlament.

Declarația a fost făcută de Filip în timpul briefingului de presă organizat astăzi după ședința membrilor PD. Filip a reiterat că nu înțelege cum un comandant suprem precum este Igor Dodon poate să-și dorească ca Armata Națională să fie una slabă și nepregătită. 

„Eu nu pot înțelege logica acestor decizii, pentru că Președintele țării este și comandant suprem. Am rugat colegii din Parlament și de la Ministerul Justiției ca să vină cu propuneri la Legea cu privire la apărare, astfel, așa cum se cuvine într-o țară parlamentară, deciziile să fie asumate de către Guvern și Parlament. Această soluție este necesară pentru a nu continua în acest mod și de a nu pune în situații dificile militarii noștri care nu fac nimic altceva decât să servească Republica Moldova. Guvernul este pregătit să preia aceste atribuții imediat ce Parlamentul va face modificările legislative despre care v-am vorbit”, a declarat premierul.

---------------------- Deschide.MD amintește că președintele Igor Dodon a interzis în repetate rânduri ca militarii moldoveni să participe la exerciții militare în România, iar recent a făcut același lucru și în cazul participării la un exercițiu din Ucraina. La scurt timp, Guvernul și-a asumat decizia ca militarii să participe totuși la exercițiul „Rapid Trident”, chiar dacă Dodon a suspendat Hotărârea Guvernului. Militarii moldoveni au plecat în Ucraina pentru că Decizia privind suspendarea nu a avut valoare juridică, fiindcă nu a fost contestată la Curtea Constituțională. Acest lucru l-a înfuriat pe Igor Dodon și a cerut să fie făcută o anchetă internă la ministerul Apărării pentru a vedea cine se face vinovat de nerespectarea ordinului comandantului suprem, iar cei vinovați să fie pedepsiți prin retrogradare în funcție și grad.  

Precizăm că în situația în care șeful statului renunță la participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în străinătate, forțele militare separatiste din regiunea transnistreană continuă efectuarea exercițiilor militare. Astfel, chiar zilele acestea unităţile de cercetare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staţionat pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului, au executat sarcini tactice de luptă pe poligon.