Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se arată nemulțumit de propunerea Partidului Democrat pentru funcția de ministru al Apărării. Potrivit șefului statului, el a așteptat „un militar profesionist”, nu „un băiat de granturi”. Un anunț în acest sens a fost făcut pe pagina sa de Facebook.

Dodon a menționat că nu va accepta candidatura vicepreședintelui PPEM, Eugen Sturza, din motivul că acesta „este incompetent și are o experiență dubioasă în cabinetele Filat și Leancă”.

Am cerut un militar profesionist, iar Guvernul îmi propune un băiat de granturi. Un „reformator” de birou. Nu pot accepta o asemenea candidatură, deoarece este nu doar incompetentă în domeniul militar, dar are și o experiență dubioasă în cabinetele Filat și Leancă. Armata Națională așteaptă să fie condusă de o persoană bine pregătită și profesionistă, care cunoaște specificul managementului militar. Și eu îmi rezerv dreptul de a veni în curând cu o asemenea candidatură. De opt ani în Ministerul Apărării s-au făcut experimente cu tot felul de miniștri unioniști impuși prin algoritm politic cu liberalii. Acum, prin algoritm politic cu Leancă. Eu voi fi alături de militari în solicitările lor pentru o conducere competentă și responsabilă, apolitică. Iar pe domnul Sturza nu îl pot accepta nici acum, nici la a doua înaintare, dacă Guvernul va insista în mod repetat asupra acestei candidaturi absolut nepotrivite”, a scris șeful statului.

Amintim că președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat azi, în cadrul unui briefing de presă, că formațiunea pe care o conduce a decis să-i propună președintelui Republicii Moldova spre adoptare decizia privind numirea lui Eugen Sturza la șefia Ministerului Apărării.

„În urma consultărilor cu colegii, am optat pentru un candidat care să aibă capacitatea de a moderniza Armata Națională și să știe să gestioneze politicile Ministerului Apărării. Este vorba despre cel care deține funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, iar anterior a activat în cadrul Cancelariei Guvernului, ceea ce i-a permis să înțeleagă în detaliu modul în care funcționează instituțiile statului. Candidatul înaintat de Coaliția de Guvernare este domnul Eugen Sturza. În cazul în care candidatura nu va fi acceptată de președintele țării, o spun de pe acum foarte clar că noi vom înainta a doua oară președintelui aceeași candidatură. Nu acceptăm niciun fel de scheme și compromisuri la acest subiect, nu venim cu un candidat pentru a deruta, ca apoi să înaintăm o altă persoană. Cât privește posibila reacție a șefului statului, avem deja o decizie a Curții Constituționale, din ianuarie 2017, care spune foarte clar că președintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat; așa dictează norma constituțională a țării. Iar noi suntem pregătiți să ducem acest proces până la capăt”, a declarat el.

----Deschide.MD aminteşte că fostul ministru - Anatol Șalaru - a fost demis de la Apărăre de către președintele Igor Dodon, după ce PL i-a retras sprijinul politic în urma unor disensiuni cu liderul Mihai Ghimpu.

Ținem să precizăm că CCM a menționat că președintele Republicii Moldova poate să refuze propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane într-o funcţie vacantă de ministru şi să-i ceară să facă o altă propunere, fără a constitui, însă, o sursă de blocaj instituţional sau a anula competențele prim-ministrului în cadrul procedurii de co-decizie la remanierea guvernamentală.

În acest context, respingerea candidaturii pentru funcția vacantă de ministru, propusă de premier, poate avea loc o singură dată și trebuie să fie întemeiată pe respectarea cerinţelor legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului.

În caz de neacceptare a candidaturii de către președinte, prim-ministrul are dreptul să propună pentru funcţia de ministru o altă persoană sau să reitereze aceeași candidatură, pe care preşedintele este obligat să o numească.