Consiliul municipal Chișinău a votat desfășurarea referendumului local privind demiterea primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, pentru 19 noiembrie. Hotărârea a fost adoptată cu votul a 26 de consilieri din partea fracțiunilor PSRM, PPEM, PN, PCRM, dar și consilierilor PD și PLDM.

Președintele fracțiunii PL, Ion Cebanu, s-a arătat nemulțumit de decizia consilierilor fracțiunii PPEM de a susține propunerea socialiștilor.

I-am propus lor funcția de viceprimar, dar au refuzat, pentru că sunt mână-n mână cu socialiștii. Ei vor să-i ajute să ia cheile primăriei. Dacă vreți să lingeți papucii la socialiști și, prin ei, ai Kremlinului, mergeți înainte”, a menționat el în cadrul ședinței Consiliului.

În replică, președintele fracțiunii PPEM, Ruslan Codreanu, a declarat că PL se face vinovat de toate fărădelegile din ultimii 10 ani din capitală.

Dacă suntem noi anti-Chișinău și anti-Moldova, atunci nu știu cine sunteți dvs. care, 10 ani, ați băgat Chișinăul într-o groapă. Trebuie să răspundeți în fața oamenilor unde sunt banii din bugetul municipal și cum le-a cheltuit primarul fără decizia Consiliului. Trebuie să răspundeți de ce la fiecare colț sunt gherete, farmacii și benzinării și de ce sunt vândute loturi cu 10 mii de lei, când trebuiau vândute cu milioane, iar după aceasta plângeți că nu aveți bani pentru funcționari publici”, a spus el.

După ce documentele vor fi semnate de secretarul CMC, Adrian Talmaci, acestea vor fi transmise Comisiei Electorale Centrale pentru aprobarea deciziei privind desfășurarea referendumului privind demisia primarului general.

Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcția de primar, „pentru” trebuie să voteze cel puțin 163 570 de alegători.