Partidul Democrat din Moldova anunță despre intenția de a modifica Constituția prin introducerea în textul Legii Supreme a unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Decizia a fost anunțată cu puțin timp în urmă de președintele formațiunii, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă.

Am hotărât să inițiem modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Facem acest lucru, pentru că ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor sau altor persoane”, a declarat Plahotniuc.

Liderul PD a precizat că această inițiativă pornește de la o decizie a Curții Constituționale din 9 octombrie 2014 prin care Înalta Curte a constatat că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova.

Precizăm că în anul 2014 Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților comuniști care au cerut declararea drept neconstituțional a Acordului de Asociere RM-UE. În concluziile lor, magistrații au atras atenția asupra faptului că aspiraţiile Republicii Moldova de a stabili relaţii politice, economice, culturale şi în alte domenii de interes comun cu ţările europene şi orientarea spre spaţiul valoric democratic european au fost consfinţite în actul de constituire a statului, Declaraţia de Independenţă.

Curtea reiterează că orientarea Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european se bazează pe valorile constituţionale fundamentale, unanim recunoscute şi protejate, precum suveranitatea, independenţa, democraţia. Or, potrivit Acordului, democraţia, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi supremaţia legii stau la baza asocierii politice şi integrării economice.

Prin urmare, prin ratificarea şi implementarea Acordului de Asociere, Republica Moldova, pe de o parte, şi statele membre ale Uniunii Europene, pe de altă parte, vor împărtăşi în mod special valorile şi principiile comune, cum sunt democraţia şi statul de drept, respectul pentru drepturile omului, buna guvernare, economia de piaţă şi dezvoltarea durabilă

În sensul Declaraţiei de Independenţă şi articolului 1 din Constituţie, orientarea spre spaţiul valoric democratic european este un element definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova”, se menționează în hotărârea CCM din 9 octombrie 2014.