Parlamentul European propune eliminarea tarifelor de roaming între Uniunea Europeană și Ucraina, Moldova și Georgia, în proiectul său de recomandare, în perspectiva summitului Parteneriatului estic, care va avea loc la Bruxelles, la 24 noiembrie 2017, transmite Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL).

Potrivit proiectului de raport referitor la o recomandare a Parlamentului European (PE), adresată Consiliului European, Comisiei Europene și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), deputații vor „un model «PaE+» [N.R. PaE – Parteneriatul Estic] atractiv pentru țările asociate” care ar putea include „măsuri imediate, cum ar fi preferințe tarifare unilaterale suplimentare, eliminarea tarifelor de roaming între parteneri și UE și dezvoltarea rețelelor în bandă largă de mare capacitate”.

Proiectul va fi dezbătut pentru prima dată în cadrul unei reuniuni, la 14 septembrie, a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

În timp ce o mare parte a listei de dorințe a Parlamentului este nerealistă, problema extinderii prevederii „de tip  roaming la tarife naționale” în Georgia, Moldova și Ucraina este ceva care a fost discutat de diplomații UE, potrivit mai multor surse RFE / RL.

Ideea constă în faptul de a anunța, la summit, că UE și partenerii săi vor să elimine tarifele de roaming, dar și să avertizeze oamenii cu privire la timpul necesar pentru a realiza o astfel de acțiune în UE.

În document mai scrie că modelul PaE+ ar putea fi oferit celorlalte trei țări din Parteneriatul Estic precum Armenia, Azerbaidjan și Belarus „din momentul în care sunt pregătite pentru astfel de angajamente mai extinse”.

---Precizăm că despre intenția Uniunii Europene de a elimina tarifele roaming pentru cele șase țări membre ale Parteneriatului Estic a vorbit - în iunie 2017 - șeful Serviciului European de Acțiune Externă, Boris Iarochevitch, responsabil pentru direcția Parteneriatului Estic, cooperarea regională și OSCE. Iarochevitch menţiona atunci că „punerea în aplicare integrală a inițiativei ar fi posibilă nu mai devreme de 2020”.

---Iar în data de 25 iulie 2017, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Iurie Leancă, a solicitat Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, dar și Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, elaborarea unei strategii a cărei implementare ar avea drept efect excluderea tarifelor de roaming pentru cetățenii Republicii Moldova, care călătoresc în Uniunea Europeană.

---Amintim că Uniunea Europeană a eliminat tarifele de roaming în interiorul celor 28 de state ale blocului comunitar din 15 iunie 2017.