(UPDATE 9.50): Președintele fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban, vine cu o reacție la decizia de ieri a Curții de Apel Chișinău. Socialistul anunță că formațiunea pe care o reprezintă va propune în Consiliul municipal stabilirea datei desfășurării referendumului pentru 19 noiembrie.

Sperăm să avem suportul altor fracțiuni, poate chiar și celor din PL. Știu că sunt doritori. În primăvara am putea avea alegeri noi în Chișinău, iar locuitorii capitalei vor avea posibilitatea să aleagă un primar care să-i reprezinte”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a încercat să amâne desfășurarea referendumului local privind demisia sa, solicitând verificarea autenticității semnăturilor din listele de subscripție. Totuși, magistrații Curții de Apel Chișinău au dispus ieri respingerea solicitării edilului suspendat și menținerea hotărârii primei instanțe privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea organizării referendumului.

După ce la data de 21 iunie Curtea Supremă de Justiție a pus punct în litigiul dintre Dorin Chirtoacă și reprezentanții PSRM, permițând celor din urmă înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului în vederea revocării din funcție a primarului, iată că edilul capitalei a găsit o „portiță” prin care a încercat să amâne desfășurarea plebiscitului. Avocații lui Dorin Chirtoacă au solicitat verificarea autenticității semnăturilor din listele de subscripție.

----Amintim că la data de 21 iulie Judecătoria Chișinău a admis cererea grupului de inițiativă cu privire la colectarea semnăturilor în vederea organizării și desfășurării referendumului privind demisia primarului capitalei, Dorin Chirtoacă. Documentele urmau să fie transmise Consiliului municipal Chișinău (CMC) pentru adoptarea unei decizii cu privire la data plebiscitului.

Liderul „din umbră” al PSRM, Igor Dodon, a declarat la sfârșitul lunii iulie că referendumul privind demisia lui Chirtoacă ar putea avea loc la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie.

Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcția de primar, „pentru” trebuie să voteze cel puțin 163 570 de alegători.