Participarea la exerciții militare și pregătirea Armatei Naționale este compatibilă cu neutralitatea Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, Iulian Chifu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

În opinia analistului de politică externă, nu există niciun fel de incompatibilitate între statutul de stat neutru și participarea la exerciții militare. Din contra, un stat neutru se apără cu propriile forțe, nu are acorduri internaționale de alianță care să-l apere și presupun un angajament, transmite IPN.

Referindu-se la blocarea de către președintele Igor Dodon a participării militarilor moldoveni la exercițiile militare din Ucraina, Iulian Chifu susține că președintele și consilierii lui ar trebui să știe că în atribuțiile șefului statului intră și componenta ce ține de pregătirea armatei pentru apărare, de securitate și de politică externă.

Totodată, ar trebui să știe că acțiunile sale blocante nu fac altceva decât să-l împingă în spațiul în care, juridic vorbind, Igor Dodon poate fi încadrat și la acțiuni de înaltă trădare, de încălcare a unor atribuții, și la alte aspecte ale Codului penal care îl pot aduce în anumite posturi mai puțin avantajoase”, a spus el.

Evident că nimeni nu intră într-un asemenea joc. Toată lumea știe că Igor Dodon își asumă asemenea poziție pentru a-și cultiva într-un mod excesiv, chiar ostentativ, postura de președinte pro-rus, că e într-o campanie perpetuă, continuă și fără niciun fel de limite și nu numai că încearcă să-și extindă spațiul său de atribuții și în alte zone, dar, în același timp, pe cele menționate în Constituție nu prea le îndeplinește”, a declarat Iulian Chifu.

Potrivit lui, majoritatea parlamentară și Executivul ar trebui să echilibreze situația și să găsească soluțiile juridico-normative în raport cu Curtea Constituțională astfel, încât să-l aducă pe Igor Dodon în condițiile de a-și executa atribuțiile.