Așa-zisul președinte al autoproclamatei republici nistrene, Vadim Krasnoselski, a explicat în cadrul unui dialog cu publicistul și politologul israelian Avigdor Ăksin că anume în Transnistria este păstrată adevărata cultură moldovenească care întrunește „limbă moldovenească” autentică, grafia și tradițiile moldovenești. Totodată, Krasnoselski a explicat cât de norocoși sunt „adevărații moldoveni” din stânga Nistrului că fac parte din „Lumea rusă”.

„Noi ne numim «Republica Moldovenească Nistreană», atenție «moldovenească». De ce așa? Deoarece anume în Transnistria este păstrată «limba moldovenească adevărată», grafia adevărată, care împreună formează cultura moldovenească și tradițiile moldovenești, iar noi aceste valori le promovăm și le dezvoltăm”, a declarat Krasnoselski în dialog cu publicistul israelian.

În replică, partenerul de dialog a lui Krasnoselski a declarat că „promovarea valorilor menționate contracarează acel val de naționalism care vine din România și se abate și asupra regiunilor moldovenești”.

„Noi trăim sub acoperișul lumii ruse de foarte multe secole. Lumea rusă este multietnică, multi tradițională. Și anume lumea rusă oferă posibilitatea de a promova respectul între etnii”, a adăugat Krasnoselski.

Krasnoselski a transmis un mesaj autorităților moldovenești în contextul în care acestea nu sunt gata pentru un dialog politic cu Tiraspolul. Așa-numitul președinte a și enumerat condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Chișinăul pentru a demonstra că este gata de un dialog constructiv.

„Ei trebuie să modifice Constituția și legile, să declare limba rusă și ucraineană – limbă de stat, să schimbe limba română cu cea moldovenească”, a spus Krasnoselski, adăugând că proiectele Chișinăului, privind reintegrarea, sunt unul mai rău ca altul, deoarece sunt total deplasate de ceea ce vor locuitorii transnistreni.