Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, într-un dialog cu politologul israelian Avigdor Ăksin s-a făcut a uita că acum o lună a anunțat că Moscova a oferit 40 milioane de dolari autoproclamatei republici, ceea ce de fapt era o minciună pură - potrivit surselor avizate de la Tiraspol ale DESCHIDE.MD. Pretinsul președinte declarase că Tiraspolul a intrat în posesia sumei menționate, iar câteva zile în urmă a spus că Transnistria abia s-a adresat către Moscova cu o cerere de acordare a unor sume de bani sub formă de credite pentru necesități sociale.

Noi ne-am adresat către Federația Rusă cu o cerere de acordare a unor credite pentru susținerea păturilor social vulnerabile în perioada reformelor. Este o practică normală. Rusia ne ajută cu gaze, cu supliment la pensie, acesta este de fapt ajutorul pentru buget”, a declarat Krasnoselski în cadrul dialogului cu publicistul israilean. De remarcat este faptul că așa-zisul președinte nu a amintit despre cele 40 milioane de dolari pe care acum o lună planifica cum să le cheltuie.

Atragem atenția că la data de 11 august 2017, Krasnoselski anunța în cadrul unui interviu acordat ziarului rus „Nezavisimaia Gazeta”, că Federația Rusă a reluat acordarea susținerii financiare pentru republica nistreană.

Așa cum am menționat, surse avizate de la Tiraspol ale DESCHIDE.MD au confirmat că pe conturile așa-numitelor bănci republicane nu a fost transferat niciun dolar din suma anunțată de separatistul de la cârma transnistriei.

Experţii din regiune spuneau că interviul publicat în „Nezavisimaia Gazeta” reprezintă un material manipulator şi propagandistic realizat la comanda regimului anticonstituțional de la Tiraspol. Experții din regiune spuneau atunci că scopul manipulării este ascunderea şi muşamalizarea eşecului total al ultimei vizite a lui Vadim Krasnoselski la Moscova.

De asemenea, ţinem să menţionăm că din luna ianuarie 2017 a început colapsul în acordarea ajutorului financiar regiunii din partea Federaţiei Ruse, Moscova tergiversând acordarea resurselor financiare.

Unicul ajutor financiar care la moment este acordat de Federaţia Rusă pentru regiunea transnistreană reprezintă resursele financiare necesare achitării pe un termen de șase luni a suplimentului la pensii în valoare de 10 dolari pentru persoanele ce deţin cetăţenia rusă, supliment de care se bucură doar cca. 22 mii de pensionari din regiune. Dar şi acordarea acestor suplimente nu este rezultatul activităţii actualei „diplomaţii” de la Tiraspol. Decizia cu privire la suplimentele corespunzătoare a fost adoptată încă în anul 2008 de către Guvernul de la Moscova.

Amintim că anul trecut, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat că Federaţia Rusă va înlocui suportul financiar direct, destinat regiunii, prin comenzi de stat în domeniul industriei, declarând că „Nu vă mai dăm peștele, ci undița”.