Președintele Parlamentului Andrian Candu și premierul Pavel Filip au depus astăzi flori la sediul ambasadei SUA în Republica Moldova în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 de la Word Trade Center din New York și Pentagon, Washington.

Speakerul și-a exprimat solidaritatea cu poporul american și a menționat că după acest tragic eveniment a început lupta globală cu terorismul. „Astăzi, la fel ca în anul 2001, autoritățile Republicii Moldova sunt alături de Statele Unite ale Americii,  comemorează amintirea celor care au avut de suferit.”

La rândul său, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, a apreciat gestul președintelui Parlamentului și a spus că este foarte important pentru țara sa că partenerii, precum Republica Moldova, susțin lupta împotriva extremismului.

Prim-ministrul Pavel Filip, împreună cu membrii Guvernului, au depus astăzi flori la Ambasada SUA, în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001.

Premierul a menţionat că acest gest este unul omenesc de compasiune cu poporul Statelor Unite ale Americii.

„Republica Moldova, Guvernul şi fiecare om din această ţară, toţi suntem solidari cu Statele Unite ale Americii. Din punctul meu de vedere, actele teroriste sunt printre cele mai grave crime şi nu cunosc justificare morală sau de alt fel. Am declarat nu o singură dată că Moldova va fi întotdeauna alături de cei care au avut de suferit în urma actelor teroriste şi, pornind de la potenţialul şi capacităţile pe care le avem, vom contribui la prevenirea lor”, a declarat Pavel Filip.

Un mesaj de comemorare și susținere pentru poporul american a scris și președintele Igor Dodon. Pe pagina sa de Facebook, Dodon scrie că i-a adresat o scrisoare președintelui american Donald Trump.  

„Dramele și tragediile trebuie să ne solidarizeze, pentru că numai împreună le putem depăși pe cele mai dificile dintre ele”, comentează președintele.

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 teroriști Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroriștii au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând toate persoanele de la bord și mulți alți oameni care lucrau în clădiri. Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore. Al treilea avion s-a prăbușit în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea - în zona rurală a statului Pennsylvania. Nu au existat supraviețuitori ai zborurilor, iar în urma atacurilor au decedat circa 3000 de persoane.