Tiraspolul este obligat să îndeplinească condițiile Chișinăului dacă vrea convocarea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”. Este vorba despre accesul țăranilor din Dubăsari la pământul lor situat după traseu și retrocedarea sediilor școlilor românești din regiunea transnistreană. Declarațiile au fost făcute de către vice-ministru pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul unui brefieng de presă susținut în urma unei întrevederi la Bender cu așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, și cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim.

Bălan a informat că la Bender părțile au discutat despre pachetul de subiecte de la Berlin. Iar înregistrarea unor rezultate la unele din subiecte va face posibilă convocarea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”.

„La momentul de față se încearcă a obține rezultate pe subiectul retrocedării accesului pentru țăranii din raionul Dubăsari la pământurile lor situate după traseu și desigur pe subiectul școlilor cu predare în grafie latină. Insistăm pe necesitatea retrocedării sediilor pentru aceste școli ca ele să poată funcționa în condiții normale. Dacă se va reuși în timpul apropiat pe subiectele enunțate să fie identificate careva soluții viabile, după acest lucru va urma și organizarea unei noi runde de negocieri în formatul 5+2”, a declarat Bălan.

De asemenea, vice-ministru moldovean a anunțat că a dezbătut la întâlnirea trilaterală și subiectul plăcuțelor transnistrene de înmatriculare. Potrivit lui Bălan în timpul apropiat transnistrenii se vor putea plimba cu aceste plăcuțe doar pe teritoriul R.Moldova.

„Există semnale că în timpul apropiat circulația mijloacelor de transport cu plăcuțe transnistrene va fi limitată doar pe teritoriul Republicii Moldova. Semnalele sunt de la partenerii noștri din Ucraina că va fi regularizat și respectate prevederile internaționale cu privire la traficul rutier”, a mai adăugat Bălan.