Premierul Pavel Filip a discutat cu omologul său Volodimir Groisman despre noua lege a învățământului adoptată de Ucraina dar și problemele transportului internațional de mărfuri. Șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău a ținut să precizeze că noua lege a învățământului adoptată de Rada Supremă „să nu prejudicieze în niciun fel interesele cetățenilor moldoveni și români care locuiesc în Ucraina”.

Declarațiile au fost făcute în marja celei de-a II-a ediții a Conferinței internaționale de transport de nivel înalt „Coridoarele integrate de transport Europa-Asia”. După întrevederea celor doi premieri, Filip a declarat în cadrul unei conferințe că în timpul întrevederii au discutat despre noua lege a învățământului.

„Astăzi am decis să discutăm despre noua lege a învățământului care a fost votată de Rada Supremă pe 5 septembrie 2017, în așa fel încât să nu prejudicieze în niciun fel interesele cetățenilor moldoveni și români care locuiesc în Ucraina. Trebuie să facem în așa fel în încât aceste persoane să aibă posibilitatea să învețe limba maternă, cu atât mai mult că Ucraina a semnat o serie de conveții internaționale”, a declarat prim-ministrul Filip.

Referitor la subiectul Coridoarele integrate de transport Europa-Asia, premnierul a precizat că atunci când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și-a asumat responsabilitatea de a se integra în sistemul de transport.

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a precizat că sunt posibilități foarte mari de a dezvolta transportul și comerțul maritim iar Ucraina poate juca un rol important pe piața europeană.

„Noi avem nevoie să unificăm procedurile pentru ca acestea să fie în folosul bussines-ului. Anul acesta vom aloca aproximativ 30 miliarde de hrivne pentru reparația infrastructurii. La ședința trecută am decis ca să inființăm administrația maritimă care va mări cantitate de mărfuri transportate. Am decis să micșorăm cu 75 la sută accizele pentru vapoarele care transportă petrol”, a adăugat Groisman.

------------------- Amintim că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, împreună cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a luat notă cu îngrijorare de forma adoptată la 5 septembrie 2017 de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învățământului, în special a articolului 7 al acesteia, care vizează învățământul în limbile minorităților naționale, se menţionează în comunicatele de presă emise de instituțiile românești sus menționate. Ministerul Afacerilor Externe al României reamintește că, potrivit prevederilor Convenției - cadru pentru protecția minorităților naționale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța în limba sa maternă.