Liderul Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, a reacționat la declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, potrivit căruia "Republica Moldova nu este România", ci trebuie să rămână un stat suveran și independent.

Mihai Ghimpu, se arată nemulțumit și regretă declarațiile făcute de ambasadorul James Pettit.

"Am luat la cunoștință cu stupefacție și regret de declarațiile făcute de Excelența Sa, Domnul Ambasador al SUA în Republica Moldova, în care vorbea despre relațiile dintre cele două maluri ale Prutului în felul următor: „alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere, care va face lucrurile mai bune aici în Moldova... Moldova nu este România".

„În legătură cu aceste declarații, mă văd nevoit să fac următoatele precizări. Este profund regretabil că Excelența Sa face afirmații care nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim și, în general, cum să ne identificăm ca neam.

În calitate de fost președinte interimar al R. Moldova, care a semnat, cu președintele României de atunci, Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2010), afirm, cu toată tăria, că R. Moldova nu are nicio șansă de modernizare, dezvoltare și integrare europeană fără Țara Mamă, România. Drumul european al Republicii Moldova trece prin București!", a subliniat Mihai Ghimpu.

Liderul PL mai spune că declarațiile domnului Ambasador sunt și mai discutabile, mai ales că vin în contextul alegerilor prezidențiale din R. Moldova.

„Este nefericit și incorect din partea unui ambasador să sugereze viitorilor candidați politici ce proiect identitar ar trebui să își asume. În ceea ce mă privește, cu tot respectul față de Domnul Ambasador James Pettit, Departamentul de Stat sau poporul american, pe care îl reprezintă în R. Moldova, am afirmat, afirm și voi afirma cu toată convingerea, așa cum m-au învățat buneii, părinții și frații mei, Moldova ESTE România, pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași identitate și România a fost formată de Moldova și Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei și Transilvania, care erau sub ocupația rusă și austro-ungară", a conchis politicianul.

Amintim că zilele trecute, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a declarat că „unirea Republicii Moldova cu României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere, care va face lucrurile mai bune aici în Moldova". Excelența sa a mai punctat că „Moldova nu este România".