Igor Dodon abuzează de instrumentele care îi sunt oferite de lege şi înţelege greşit noţiunea de "Comandant Suprem al Armatei". Este reacţia preşedintelui Parlamentului Andrian Candu, după ce şeful statului a cerut demisia viceministrului Apărării, retrogradări şi alte pedepse pentru cei 57 de militari care au plecat la un stagiu de instruire în Ucraina.

Potrivit lui Candu, efectivul militar trebuie să participe la orice exerciţii militare posibile. Mai mult decât atât, acestea sunt realizare conform unui plan aprobat cu mult timp înainte.

"Preşedintele Dodon abuzează de unele instrumente care îi sunt oferite prin lege şi înţelege greşit noţiunea de Comandant Suprem al Armatei. La următoarea sedinţă a Consiliului de Securitate voi insista să includem pe ordinea de zi şi subiectul privind abuzurile pe care le are preşedintele Dodon în domeniul respectiv şi pagubele care sunt aduse pentru securitate şi pentru armată prin neparticiparea la exerciţii militare", a declarat Candu.

Potrivit şefului Legislativului, neparticiparea la exerciţii militare presupune o scădere a capacităţiilor de apărare a Armatei şi cel care se face de vină trebuie să răspundă. 

"Ce ţine de declaraţiile făcute de domnul Dodon, vom examina în detaliu ceea ce a declarat dlui, va fi evaluată respectarea legislaţiei, vom trage concluzii şi vom acţiona ca atare. [...] Să nu uite că este limitat de lege. Există un plan de participare a unităţilor militare aprobat din timp şi până la urmă exerciţiile militare presupun capacităţi suplimentare de luptă şi de apărare ale armatei. Neparticiparea la exerciţiile militare, indiferent de cine şi unde sunt organizate, presupune că Armata noastră rămâne neantrenată, neefectivă şi atunci ce fel de comandant al armatei eşti, dacă nu îţi pasă de armată", a mai spus Candu.

Igor Dodon a semnat în dimineaţa zilei de vineri, 8 septembrie, un ordin prin care interzice orice tip de deplasare a militarilor moldoveni în afara ţării. Decizia şefului statului vine în contextul în care un contingent al Armatei Naţionale a plecat la exerciţii în Ucraina în pofida refuzului primit din partea comandantului suprem, Ministerul Apărării profitând de o hotârâre a Guvernului care a permis plecarea ostaşilor în ţara vecină.

Amintim că Ministerul Apărării de la Chişinău a anunţat Preşedinţia miercuri, 6 septembrie, că un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, va participa la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017", desfăşurat la Yavoriv, Ucraina.

În calitatea sa de comandant suprem al Armatei Naţionale, Igor Dodon a interzis participarea militarilor la exerciţiile din Ucraina. Însă Ministerul Apărării s-a condus de hotărârea Guvernului din aceeaşi zi, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, în pofida refuzului venit de la Preşedinţie şi a anunţat din nou că militarii vor pleca la intruirile din Ucraina.

Ulterior, Igor Dodon a suspendat hotărârea Guvernului de la Chişinău de miercuri, 6 septembrie, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, dar aventura nu s-a încheiat aici. Hotărârea respectivă a Guvernului a reuşit să fie publicată în acea seară, într-o ediţie specială a Monitorului Oficial, iar şeful statului a fost nevoit, tot la miez de noapte, să semneze un decret prin care a dispus, inclusiv, suspendarea hotărârii Guvernului, publicată deja în Monitorului Oficial.