Andrei Galbur a purtat discuţii cu omologii săi din Georgia şi Ucraina, în marja reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe ai UE, în formatul Gymnich, şi miniştilor din Parteneriatul Estic, la Tallinn, potrivit Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Consultările au vizat analiza ultimelor evoluții politice, economice şi de securitate pe plan regional şi internațional. Miniștrii au discutat despre agenda şi interacțiunea în cadrul organizațiilor regionale (OSCE, GUAM) şi internaționale (ONU), se spune în comunicatul de presă.

În altă ordine de idei, a fost efectuat și un schimb de opinii privind pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic din noiembrie curent.

---Deschide.MD precizează că Președinții Parlamentelor Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei au semnat o declarație comună, la începutul lunii iulie, în care solicită Parlamentului European să adopte o Rezoluție pentru deschiderea perspectivei de aderare privind cele trei țări asociate în conformitate cu Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene. Parlamentul European fiind îndemnat să adopte o Rezoluție înainte de Summitul Parteneriatului Estic.

---Amintim că viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Daniela Morari, a participat la consultări trilaterale Georgia - Republica Moldova - Ucraina în domeniul integrării europene, desfăşurate la Kiev circa două săptămâni în urmă, la 23 august 2017.