Ședința Consiliului municipal Chișinău de azi din nou nu a avut loc. Nemulțumiți de lipsa informației cu privire la implementarea mai multor proiecte din municipalitate, consilierii Partidului Socialiștilor au părăsit sala de ședință, lăsându-şi colegii din alte fracțiuni fără cvorum.

Socialiștii s-au arătat nemulțumiți de proiectul de decizie cu privire la delegarea unor împuterniciri viceprimarului Nistor Grozavu privind semnarea acordului de grant în mărime de 11 milioane euro, care se acordă pentru Apă-Canal Chișinău (ACC) din partea BERD pentru reabilitarea și construcția stației de epurare. Potrivit președintelui fracțiunii PSRM, Ion Ceban, acești bani vor fi furați ca și în cazul altor proiecte. În replică, directorul ACC, Veronica Herța, a declarat că acest proiect este unul necesar, iar întreprinderea înregistrează pierderi din lipsa contractului.

Această întrebare a fost pusă pe ordinea de zi la data de 26 iulie. Avem o lună și jumătate, iar fiecare zi de întârziere costă pentru ACC până la 1000 de euro. Pe seama cui vor fi puse aceste cheltuieli?”, a menționat Herța.

----Drept răspuns, Ion Ceban a declarat că nu are ce discuta la acest subiect atâta timp, cât ACC nu a prezentat informația despre valorificarea altor surse financiare împrumutate.

- Rog să fie raportate până luni, 11 septembrie, modalitățile și destinația surselor financiare împrumutate atât de la instituțiile internaționale financiare, cât și cele autohtone pentru perioada 2008-2017, cu prezentarea rapoartelor pe fiecare contract în parte.
- În scopul familiarizării a CMC, în calitate de fondator unic al ACC, solicităm prezentarea informației cu referință la valorificarea tuturor surselor financiare împrumutate de către ACC. Ne referim și la sursele împrumutate de la BERD, destinate reconstrucției stației de epurare.
- Pentru determinarea necesității împrumutului de 11 milioane de euro, solicităm devizul planificat pentru valorificarea acestor surse financiare împrumutate.
- A fost efectuat un studiu privind impactul investițiilor împrumutate asupra măririi tarifelor pentru apă și canalizare? În ce măsură va crește tariful în urma investiției?

După ce ne prezentați toată această informație, noi vom discuta. Până atunci noi nu avem ce discuta și fracțiunea PSRM părăsește sala de ședințe”, a anunțat consilierul.

Amintim că ședința CMC din 1 septembrie, în cadrul căreia urma să fie dezbătut proiectul cu privire la acordarea împuternicirilor suplimentare pentru Nistor Grozavu, nu a avut loc din cauza lipsei consilierilor PSRM.

Tot din lipsa consilierilor PSRM, nu a avut loc nici ședința Consiliului din 17 august. Ion Ceban a declarat atunci pentru Deschide.MD că în timp ce urma să aibă loc ședința CMC, consilierii socialiști s-au întrunit în ședința fracțiunii pentru a discuta subiectele propuse pentru ordinea de zi.