Foștii miniștri ai Apărării îl taxează pe Dodon pentru că interzice militarilor moldoveni să participe la aplicații multinaționale. Mai mult decât atât, unii dintre aceștia sunt de părere că „pretinsul comandant suprem al Armatei Naționale” execută de fapt „sarcinile Federației Ruse”, și anume de „distrugere a Armatei Naționale”. Printre propunerile de a depăși aceste situații de blocaj, este ca premierul Filip să asigure interimatul la Ministerul Apărării, dar și ca „argumentul lui Dodon - neutralitatea - să fie eliminat din Constituție”.

Fostul ministru, Anatol Șalaru susține că Igor Dodon continuă să execute sarcinile primite din Federația Rusă, aducând Armata Națională la stadiul de a nu putea să-și îndeplinească sarcina de apărare a statului.

„Oprirea militarilor de la exercițiile externe este de natura sa afecteze atât pregatirile de lupta ale Armatei Naționale cât și relațiile externe ale Republicii Moldova. Este foarte bine că premierul Filip a luat decizia de a trimite soldații în aplicațiile din Ucraina. Îi recomand premierului Filip ca în situația în care Igor Dodon va continua să respingă propunerile candidaților la funcția de ministru al Apărării să își asume conducerea interimară a Ministerului Apărării, este de părere Șalaru. 

Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării, consideră că Dodon se ascunde după paravanul neutralității însă acesta nu este un motiv întemeiat. În același timp, interdicția de participare a moldovenilor la „Rapid Trident” va afecta capacitatea de luptă a armatei, moralul militarilor și a angajaților Armatei Naționale și atitudinea partenerilor strategici față de sectorul de apărare. Toate acestea, luate la un loc, practic duc la distrugerea sistemului național de apărare. 

„Pregătirea militarilor pentru îndeplinirea misiunilor profesionale este un proces complex care implică alocarea multor resurse umane, materiale financiare pe care Republica Moldova nicio dată nu l-a alocat în sistemul național de apărare. Cunoaștem că în obligațiunile absolut legale ale Armatei Naționale intră și participarea militarilor în operațiuni internaționale de menținere a păcii, misiuni care au fost îndeplinite cu brio de militarii Armatei Naționale. Acest lucru se datorează în primul rând pregătirii profesionale a acestora atât pe teritoriul R. Moldova, dar în special în cadrul parteneriatului pentru pace și în cadrul exercițiilor multinaționale unde se preia experiența altor țări, altor armate. Noi, având o armată mică, avem doar beneficii din aceste exerciții. Eu sunt sigur că Dodon și consilierii lui cunosc acest lucru, cunosc ce înseamnă interoperabilitate și cunosc cât de importantă este aceasta pentru Armata Națională. Este regretabil că pretinsul comandant suprem se face a nu înțelege acest lucru și se ascunde după paravanul neutralității, care este din punctul meu de vedere slab și neîntemeiat. Dacă vrei să fii neutru trebuie să plătești pentru acest lucru, să te aperi de unul singur”, a declarat pentru Deschide.MD fostul ministru. 

Marinuța mai spune că de la investirea lui Dodon în funcția de președinte, securitatea Republicii Moldova a avut de suferit pentru că a crescut fluxul de militari calificați din cadrul Armatei Naționale care demisionează, iar numărul exercițiilor și aplicațiilor a scăzut drastic. În același timp, așa-numitele forțe armate ale separatiștilor, susținute de către GOTR, au intensificat pregătirea de luptă și iarăși au început să forțeze râul Nistru.

„Neparticiparea militarilor noștri deja la cinci exerciții militare, diminuează capacitatea de luptă a armatei noastre. Mie personal și multor colegi care au stat la baza creării Armatei Naționale ni se pare că aceste acțiuni ale pretinsului comandant suprem sunt dirijate din alte locuri decât Președinția Republicii Moldova și au alte scopuri decât cele invocate de Dodon. Acesta dorește să distrugă și acele mici capacități de apărare pe care le are Republica Moldova. Spun acest lucru pentru că îmi amintesc de anul 2013, când Dodon împreună cu PSRM au cerut demisia mea din funcția de ministru al Apărării doar din cauza că am anunțat public că Armata Națională are capacitate de a da ripostă unui eventual atac militar în caz de necesitate. Acum văd că Dodon își implementează misiunea de distrugere completă a Armatei Naționale. Poziția luată de Guvern o salut, dar trebuie consultată legislația. E necesar de văzut în acest context dacă Dodon nu a adus prea mult prejudiciu sistemului național de apărare, dar și altor sectoare de dezvoltare ale Republicii Moldova. Cât va mai trebui să-l tolerăm pe Dodon? De aceea mă adresez și ofițerilor, și tuturor celor care în 1992 au stat cu arma în mână la Nistru poate a venit timpul să-i dăm un semn acestui pretins comandant suprem ca el să înțeleagă? Eu consider că e mai ușor de a înlătura un Dodon decât să-l lăsăm să distrugă Armata, a conchis Vitalie Marinuța. 

Și fostul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru a reacționat la decizia lui Igor Dodon, menționând că „argumentul președintelui R. Moldova - neutralitatea - trebuie eliminat din Constituție”.

„Insistența cu care Dodon luptă împotriva Armatei Naționale și a angajamentelor Republicii Moldova față de Parteneriat pentru Pace, față de sistemul internațional de securitate și apărare colectivă, față de legile și cutumele statului etc. ar putea să aibă și efecte extrem de pozitive pentru noi. Unicul argument al lui Dodon - neutralitatea - trebuie eliminat din Constituție. Oricum e compromis, interpretat și perceput eronat și la nimic nu ne folosește, a scris pe pagina sa de Facebook Cibotaru.

Contactat de Deschide.MD, Viorel Cibotaru a declarat că de fapt Igor Dodon joacă un rol într-un act eșuat, pentru că Federația Rusă nu este atât de mult cointeresată să fie evidențiate subiectele militare din această zonă, dat fiind faptul că se confruntă cu mai multe probleme. Mai mult decât atât, fostul ministru al Apărării, susține că vina, pentru atitudinea lui Dodon, o poartă și Guvernarea pentru că a acceptat la început pretențiile lui, fiind calificat acest lucru de președintele PLDM ca „un joc de prost gust”.

„Este un joc de prost gust al așa numitei majorități Parlamentare, cu Dodon care a fost imediat denunțat. Problema este că în urma acestor lucruri are de suferit doar imaginea Republicii Moldova. Spre exemplu puteți vedea că atât Dodon cât și persoanele din cadrul acestei majorități Parlamentare vin din aceeași tagmă, același Lupu, Diacov și alții care au împărtășit cândva ideile despre statalitate și altele în timpul când erau membri ai PCRM”, a menționat Cibotaru.

Acesta a mai adăugat că timp de aproape un an de președinție, Igor Dodon încă nu a venit cu o imagine clară a viziunilor sale față de Armata Națională, față de Republica Moldova. Mai mult decât atât, șeful statului încalcă legislația pentru că interzicerea militarilor moldoveni contravine numeroaselor acorduri internaționale semnate de Republica Moldova, acorduri care au fost ratificate de Parlament și au devenit legi. 

Igor Dodon a anunțat azi că va suspenda Hotărârea Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident” din Ucraina. Potrivit șefului statului, prin adoptarea unei asemenea decizii, Executivul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională.

Anunțul lui Dodon vine după ce Cabinetul de Miniștri a aprobat azi participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident” din Ucraina. Prim-ministrul Pavel Filip a amintit că „Guvernul este obligat prin lege să asigure dezvoltarea capabilităților Armatei Naționale”. În continuare, premierul l-a rugat pe viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, și pe ministrul Justiției, Vladimir Cibotaru, să identifice soluții pentru evitarea în continuare a acestui blocaj.

Anterior Igor Dodon a interzis în repetate rânduri militarilor moldoveni să participe la exerciţii în străinătate. La sfârșitul lunii aprilie prim-ministrul Pavel Filip a criticat această decizie, menționând că nu se încadrează în logica unui comandant suprem al Forțelor Armate.

La începutul lunii august, ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru a anunțat că SUA a sistat finanțarea Armatei naționale acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină). Șalaru a accentuat că e vorba despre „cele 12,7 milioane de dolari care veneau anual în Republica Moldova sub diferite forme și erau destinați reformării și modernizării armatei”. Tot atunci, Șalaru anunța că motivul pentru care partenerii americani au suspendat finanțarea este refuzul autorităților moldovenești, și anume a președintelui Igor Dodon, de a permite participarea soldaților Armatei Naționale la aplicațiile militare regionale. 

Ulterior, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit, a confirmat, în limbaj diplomatic, faptul că SUA a sistat suportul pentru modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova, acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină).

Precizăm că în situația în care șeful statului renunță la participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în străinătate, forțele militare separatiste din regiunea transnistreană continuă efectuarea exercițiilor militare. Astfel, chiar zilele acestea unităţile de cercetare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staţionat pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului, au executat sarcini tactice de luptă pe poligon.