Igor Dodon anunță suspendarea Hotărârii Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident” din Ucraina. Potrivit șefului statului, prin adoptarea unei asemenea decizii, Executivul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon a scris că, pentru prima dată în calitatea sa de șef al statului, a decis să facă uz de dreptul său constituțional (articolul 88, aliniatul 1, lit „e”), care prevede că șeful statului „suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”.

Constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3 care prevede că „Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”. Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU”, a menționat el.

----Potrivit lui Dodon, forțele armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabilă, cea mai critică de până acum, grație guvernărilor eurounioniste, din anul 2009 până în prezent.

Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitățile dezvoltate în interiorul țării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vândut armamentul și au adus la o așa situație – vor fi trași la răspundere, inclusiv penală”, a mai precizat șeful statului.

Amintim că Guvernul a aprobat azi participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident” din Ucraina. Prim-ministrul Pavel Filip a amintit că „Guvernul este obligat prin lege să asigure dezvoltarea capabilităților Armatei Naționale”.

În continuare, premierul l-a rugat pe viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, și pe ministrul Justiției, Vladimir Cibotaru, să identifice soluții pentru evitarea în continuare a acestui blocaj.

Precizăm că Igor Dodon a blocat participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident”, care urmează să se desfășoare în Ucraina. Ion Ceban, persoana de încredere a președintelui, a publicat pe pagina sa de Facebook răspunsul oficial acordat de Președinție viceministrului Apărării Gheorghe Galbura. 

----Într-o notă informativă a lui Galbura, adresată lui Dodon, viceministrul de la Apărare susține că 57 de militari moldoveni urmau să participe la stagiul de pregătire „Rapid Trident” care se va desfășura în Ucraina. În document se mai spune că militarii moldoveni participă la acest stagiu de pregătire din anul 1996, iar detașarea contingentului din R. Moldova va contribui la pregătirea militarilor care vor participa în misiunea de pacificare KFOR.

Drept răspuns, Pavel Filip a declarat azi în cadrul ședinței Executivului că nu este de acord cu decizia președintelui Igor Dodon și a introdus pe ordinea de zi o hotărâre de Guvern, prin care să fie permisă participarea militarilor moldoveni la aplicațiile militare din Ucraina.

„Recent a fost refuzată participarea la instruire în Ucraina. Înainte a mai fost refuzată participarea la cinci instruiri peste hotare. Eu cred că nu este un secret pentru nimeni că în mare parte bugetul pentru aplicații militare și pentru instruiri constituie mai mult decât 80 la sută din ajutorul partenerilor noștri. Iată neparticiparea la aceste cinci aplicații ar constituie mai mult de 5 milioane de lei. Eu nu pot înțelege care sunt argumentele de interzicere a militarilor noștri să participe la exerciții militare multinaționale. Nimeni nu dorește să aibă o armată slabă, fără capcabilități și neinstruită. Trebuie să clarificăm această situație și propun să introducem suplimentar pe ordinea de zi o hotărâre de Guvern, prin care să permitem participarea militarilor noștri la exerciții în Ucraina și, în așa mod, să deblocăm această situație”, a declarat premierul. 

Nu este prima dată când Igor Dodon refuză participarea militarilor moldoveni la exerciții în străinătate. Șeful statului a considerat atunci inoportună participarea contingentului de 50 de militari ai Armatei Naţionale la exerciţiul multinaţional „Platinum Eagle 17.2”, ce a avut loc la Babadag, România, în perioada 24 aprilie – 4 mai.