Prim-ministrul Pavel Filip anunță că vor fi demiși mai mulți funcționari din agențiile de stat, decât din ministere. Potrivit lui, acest pas este unul necesar pentru a angaja cei mai buni specialiști din domeniu. Declarația a fost făcută azi în cadrul vizitei sale la Comrat.

Șeful Executivului a menționat că prin Reforma Guvernului s-a încercat rezolvarea unor probleme „cronice”, ce se repetă de fiece dată când la putere vin persoane noi.

Au avut loc alegerile parlamentare, se schimbă guvernarea și începe schimbarea persoanelor la Guvern. Înafara de ministru este vorba și despre viceminiștri, și alte persoane care fac parte dintr-un partid sau altul. În locul persoanelor care au construit un sistem, vin altele și încep din nou. Astfel de situație a avut loc în sistemul de sănătate. În anii 2007-2009 a fost elaborată o reformă foarte bună. Au lucrat Banca Mondială, experții din Germania, arhitecții, medicii. Au vizitat fiecare spital din Republica Moldova, fiecare policlinică, și au elaborat această reformă. Dacă implementarea ei avea să înceapă în anul 2009, în acest an ea urma să fie finalizată. Dar, s-a schimbat guvernarea și toți au uitat de această reformă și au început să gândească altfel. Iată un exemplu de lipsă de continuitate”, a declarat premierul.

În acest context, Pavel Filip a menționat că odată cu Reforma Guvernului, adjuncții ministrului (secretarul general de stat și secretarii de stat) vor face parte din categoria funcționarilor publici, și odată cu schimbarea guvernării, aceștia vor rămână să activeze și vor duce reformele inițiate anterior până la capăt.

----Un alt element la care s-a referit șeful Executivului ține de faptul că guvernările anterioare „nu au pus întrebarea de a majora salariile specialiștilor”

Sunt unii care stau și nu lucrează, dar sunt și cei care au venit pentru a fura și pe ei nu-i interesează salariul. Când numim lucrurile pe nume, găsim și soluții. Dacă nu vom plăti salarii mari, noi nicio dată nu vom fortifica instituțiile statului. Visul meu este ca în Guvern să lucreze cei mai buni specialiști. Da, noi micșorăm numărul funcționarilor publici, dar noi păstrăm fondul salarial, astfel avem posibilitatea să achităm salarii mai mari funcționarilor. Vom plăti mai bine, vom angaja specialiști mai buni, pentru ca persoanele să nu să se gândească despre cum să-și întrețină familia, dar despre politicile care trebuie elaborate în domeniu”, a precizat el.

Pavel Filip a spus că următorul pas în Reforma Guvernului ține de reformarea agențiilor de stat și autorităților publice locale (APL).

Pasul următor vor fi agențiile. Acolo vor suferi mai multe persoane. Ulterior vom ajunge și la APL. Dar acest subiect va fi discutat cu reprezentanții autorităților locale. Vom găsi cea mai bună posibilitate pentru a realiza această reformă”, a punctat premierul.

Amintim că în urma Reformei Guvernului, efectivul limită de personal al ministerelor s-a micșorat practic de două ori. De la 2053 funcționari publici – la 1158.