Partidul Socialiștilor își exprimă sprijinul pentru politica președintelui Igor Dodon de a relua parteneriatul strategic cu Federația Rusă, de a avea relații reciproc avantajoase cu Occidentul, de a consolida statalitatea, de a îmbunătăți situația socială și economică din țară. Într-o declarație a Comitetului Executiv Politic al PSRM, care s-a întrunit marți, 5 septembrie, formațiunea îndeamnă susținătorii statalității Republicii Moldova să își unească forțele pentru a se opune actualei guvernări. Totodată, PSRM îndeamnă cetățenii să fie pregătiți pentru acțiuni de protest pe scară largă, inclusiv convocarea Marii Adunări Naționale.

Comitetul Executiv Politic al PSRM afirmă că situația socio-economică din țară continuă să se deterioreze în mod semnificativ. În loc să soluționeze problemele cotidiene ale poporului moldovenesc, majoritatea parlamentară și guvernul continuă în mod deliberat, și intenționat să tensioneze situația politică din țară. Suntem siguri că acest lucru se întâmplă, inclusiv, la cererea curatorilor occidentali ai Partidului Democrat, a tuturor sateliților săi și a sectorului neguvernamental aflat sub controlul acestuia, analiștii păpușe și pseudo-experții”, se menționează în declarație.

În declarație se mai spune că zilnic crește numărul persoanelor care nu-și pot permite strictul necesar: „Numărul persoanelor care se află sub pragul sărăciei este în continuă creștere. Astăzi numărul lor este de peste un milion de persoane. După trei ani de punere în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, poporul moldovean a devenit mult mai sărac, iar genocidul social continuă”.

Potrivit PSRM, în contextul lipsei unor rezultate minime în economie și în sectorul social, guvernul și majoritatea parlamentară organizează din ce în ce mai des provocări politice, care în primul rând, se referă la demersurile către principalul partener strategic al Republicii Moldova – Federația Rusă. În declarație se menționează că toate acestea se întâmplă în situația în care relațiile dintre cele două state s-au normalizat datorită eforturilor depuse de către președintele țării.

Expulzarea diplomaților ruși, interdicțiile de intrare pentru jurnaliști și oficiali, numirea co-președintelui Comisiei interguvernamentale moldo-ruse drept persoană non-grată și blocarea activității Comisiei, refuzul de a participa la activitatea structurilor CSI, încercările de a interzice canalele de televiziune rusești, acțiunile provocatoare împotriva Transnistriei, pe fondul încercărilor de reglementare, retorica agresivă cu privire la canalele TV controlate de Rusia, flirtul demonstrativ cu NATO – toate acestea nu sunt altceva decât o încercare de a întrerupe complet relațiile cu Rusia, de a provoca măsuri de represalii, care nu îi vor afecta pe Plahotniuc sau Partidul Democrat, ci va avea de suferit poporul moldovenesc, agenții economici și țara în ansamblu”, se menționează în declarație.

----În altă ordine de idei, Comitetul Executiv Politic al PSRM declară că formațiunea își menține angajamentul față de necesitatea anulării Acordului de Asociere cu UE. PSRM susține că aceasta este sarcina sa politică și angajamentul față de alegători. Potrivit socialiștilor, astăzi, integrarea eurasiatică este singura soluție pentru dezvoltarea socio-economică a Moldovei.

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute Igor Dodon a anunțat în cadrul emisiunii de la postul de televiziune NTV Moldova că la data de 24 septembrie, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc referendumul consultativ inițiat șeful statului, vor avea loc proteste. Igor Dodon a menționat că oamenii vor ieși în stradă în susținerea celor patru subiecte care ar fi trebuit înaintate la referendumul consultativ. Potrivit șefului statului, convocarea Marii Adunări Naționale ar putea avea loc în situația în care Partidul Democrat se pregătește serios de destabilizarea situației în țară sau dacă vor fi lansate diferite inițiative de demitere a președintelui. Dodon i-a avertizat pe cei de la guvernare că ar putea „să plece urât de tot”.