Noul Ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, sosește mâine la Chișinău. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de reprezentanții Serviciului de presă al Delegației UE.

Sursa citată ne-a mai spus că deocamdată este prematur să vorbim despre agenda întrevederilor Ambasadorului Michalko cu oficialii din Republica Moldova.

Amintim că Peter Michalko a fost numit în funcția de șef al Delegației UE la Chișinău în locul lui Pirkka Tapiola, care și-a încheiat mandatul acum două săptămâni.

Peter Michalko a activat anterior în calitate de Ambasador al Slovaciei în Grecia. El și-a făcut studiile la MGIMO (Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova), cunoaște limbile rusă și română și are o vastă carieră diplomatică, atât în Republica Slovacă, cât și în spațiul UE.

Anterior, a fost consilierul politic al reprezentantului special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, în perioada anilor 2008-2009, localizat mai întâi la Odesa, apoi transferat la Chișinău.

De asemenea, Peter Michalko a efectuat mai multe vizite la Tiraspol, în cadrul delegației Comisiei Europene și a delegației Republicii Slovace, potrivit site-ului așa-numitului minister de externe din regiunea transnistreană.

----El a învățat la Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” în 2001 și la MGIMO în anii 1989-1994.

De-a lungul carierei sale profesionale, a deținut mai multe funcții în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Slovace din anul 1994.

Michalko a fost și adjunct al consilierului politic al comandantului KFOR din Kosovo (2006-2007); consilier, șef adjunct al misiunii la Ambasada Republicii Slovace la Atena (2002-2006) și prim-secretar, șef adjunct al misiunii la Ambasada Republicii Slovace la București (1996-2000).