Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că acei care au influențat autoritățile moldovenești să ceară la ONU retragerea trupelor ruse din Transnistria, doresc să provoace un război în regiune. Declarația a fost făcută în cadrul unui discurs susținut în fața studenților de la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

„Nu cred că este posibil să spunem cu precizie dacă va fi sau nu război. Nimeni nu dorește acest lucru, cu excepția celor care i-au dus de mână pe reprezentanții conducerii atunci când ei au semnat Nota privind retragerea militarilor noștri din Transnistria. Cei care au îndemnat Chișinăul, în acest sens, doresc război între noi și Ucraina, între noi și Moldova”, a declarat Lavrov, citat de RIA NOVOSTI. 

Amintim că Republica Moldova a înaintat o scrisoare către ONU prin care cere includerea pe ordinea de zi a celei de-a 72-a Adunare Generală subiectul retragerii trupelor ruse de ocupație din regiune. 

sssssssssssCererea a fost semnată de către reprezentantul Parlamentului Moldovei la ONU, Victor Moraru, care susține că prezența trupelor ruse „reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”.

„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 11 din Carta Națiunilor Unite, cere ca subiectul retragerii complete a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova să fie inclusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, se arată în demers.

Rusia a declarat - prin reprezentantul său la ONU, Vasili Nebeznea - că cererea Republicii Moldova de a include problema retragerii trupelor ruse de ocupaţie din reginea transnistreană pe agenda celei de-a 72-a Adunări Generale a organizaţiei nu va conduce la un proces paşnic de reintegrare, ca în cazul formatului „5+2”. 

După câteva zile Mnisterul de Externe de la Moscova l-a convocat pe ambasadorul moldovean Andrei Neguța pentru a explica inițiativa Chișinăului de a introduce pe agenda Adunării Generale a ONU chestiunea privind „retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, i-a spus lui Neguța că inițiativa Chișinăului este una provocatoare.

ssssssssssssTot în replică, la cererea R.Moldova la ONU, liderului separatist de la Tiraspol a somat autorităţile moldoveneşti să nu pună la încercare "curajul" republicii autoproclamate, făcând o aluzie inechivocă la un nou război pe Nistru.