Membrii Parlamentului și ai Guvernului nu vor participa la ședința Consiliului Suprem de Securitate care urmează să aibă loc astăzi, aceasta fiind convocată de președintele Igor Dodon.

Anunțul a fost făcut de speaker acum câteva minute în cadrul briefing-ului de presă după ședința Partidului Democrat.

--------------- „Pe agenda CSS sunt mai multe subiecte care țin de agenda guvernului și nu de președintele Dodon sau au CSS. Unul din subiecte este declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persoană non-grata. Este o provocare. Considerăm că acest subiect este consumat. noi nu vrem ca CSS să devină un instrument al confruntărilor geo-politice. Sunt multe subiecte legate de securitatea statului care trebuie discutate însă nu și cel legat de vicepremeirul rus”, a declarat Candu, enunțând motivele pentru care Rogozin a fost declarat persona non grata.

Acesta a adăugat că pe viitor, colaborarea instituțională va avea loc însă trebuie să se țină cont de toate compentențele Parlamentului guvernului și președintelui R. Moldova.

În urma celor declarate de președintele Parlamentului, rezultă că la ședința de astăzi nu vor fi prezenți cel puțin patru membri, prim-ministrul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan și președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, Roman Boțan. 

Consultantul principal al Serviciului de presă al președintelui, Carmena Lupei a declarat pentru Deschide.MD că la ora 11:00 președintele Dodon va susține un briefing de presă unde va fi exprimată poziția președintelui R. Moldova referitor la acest subiect. 

Din CSS mai fac parte președintele R. Moldova, prim-ministrul, președintele Parlamentului, ministrul de Interne, directorul SIS, guvernatorul BNM, procurorul general, președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, doi consilieri din cadrul aparatului Președinției și secretarul general al Aparatului preşedintelui Republicii Moldova.

------------ Andrian Candu și Pavel Filip au refuzat să participe la recepția de duminică, organizată de Președinție, organizată cu ocazia Zilei Independenței. Faptul că invitațiile au fost transmise atât speakerului Parlamentului, cât și prim-ministrului a fost confirmat pentru Deschide.MD consultantul principal al Serviciului de presă al președintelui, Carmena Lupei.

Ulterior reprezentanții și susținătorii PSRM au criticat absența de la recepție a conducerii Republicii Moldova. Într-o postare pe Facebook, unul dintre promotorii activi a lui Igor Dodon, Boris Șapovalov, a scris că absența lui Candu și Filip trebuie catalogată drept provocare la adresa șefului statului.