Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat ieri la NTV Moldova, post de televiziune controlat de Moscova, că „unele cercuri din România duc o politică de distrugere a Republicii Moldova”, iar cei care luptă la Chișinău pentru Unirea cu România „sunt niște lepădături”, care trebuie pedepsite prin lege.

Vorbind despre subiectul preferat - „lichidarea statalității Republicii Moldova” și despre pericolul curentului unionist -, Dodon a adus acuzații grave la adresa României.

„Recent am primit felicitări cu ocazia Zilei Independenței din partea mai multor șefi de stat, inclusiv și din partea președintelui României, domnului Iohanis. Eu nu vreau să cred că această politică de distrugere a Republicii Moldova este pusă la cale de către primele persoane, nu ar fi corect, dar anumite cercuri din România evident că sunt interesate. Acestea lucrează cu elitele din Republica Moldova și apar diferiți, nici nu știu cum să le spun...decidenți, formatori de opinie. Scopul lor este ca să le spună cetățenilor că în acest stat, Republica Moldova, nu mai reușim nimic. Haideți să-l distrugem, să-l unim cu România, mai rău n-o să fie!”, a exclamat Dodon.

Președintele i-a numit pe unioniști drept „lepădături”, deoarece ar distruge speranța milioanelor de moldoveni din diasporă, care vor să se întoarcă acasă.

„Și acum, din cauza la niște lepădături, să distrugem speranța milioanelor de moldoveni care vor să se întoarcă acasă, pentru ca să ne unim nu știu cu cine”, a mai adăugat Dodon.

Potrivit lui Dodon din categoria elitelor, care optează pentru Unirea Republicii Moldova cu România, fac parte: „Ex-președintele Curții Constituționale, foști prim-miniștri, diferiți poeți, istorici sau jurnaliști. Aceștia se consideră deștepți, sunt bogați, au furat de la cetățeni și au parazitat pe spatele lor și acum au sarcina să distrugă Republica Moldova. Aceștia sunt paraziți care pledează pentru lichidarea statalității Republicii Moldova”.

Dodon promite că va apăra cu orice preț statalitatea Republicii Moldova.

„Eu voi sta la straja statalității cu orice preţ. Eu nu voi permite niciun fel de Unire cu România, cu Rusia, cu Ucraina. Eu vreau statul nostru să existe în continuare. Noi avem pentru ce lupta”, a mai adăugat președintele.   

Amintim că recent Igor Dodon a mai acuzat România de tensionarea relațiilor moldo-ruse.