Rada Supremă a Ucrainei susține inițiativa Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă – transnistria. Anunțul, în acest sens, a fost făcut astăzi pe Facebook de către Irina Friz, Președinta subcomitetului din Comisia pentru securitate națională și apărare din Parlamentul Ucrainei din partea fracțiunii „Blocul Petro Poroșenko”.

„Ucraina va susține inițiativa Republicii Moldova de a lăsa așa-numita misiune de pacificare în transnistria fără argumente de justificare a necesității aflării acesteia pe teritoriul Moldovei. Reiterez: noi trebuie să apelăm la toate organizațiile internaționale pentru a retrage definitiv trupele ruse de ocupație ale Federației Ruse”, a notat Friz pe pagina sa de Facebook.

DESCHIDE.MD amintește că pe 22 august anul curent Republica Moldova s-a adresat la ONU cu o solicitare de a include subiectul retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, care se va desfășura pe 12 septembrie, transmite TASS.

ssssssssssssssssCererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul Parlamentului Moldovei la ONU, Victor Moraru, care susține că prezența trupelor ruse „reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”.

„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 11 din Carta Națiunilor Unite, cere ca subiectul retragerii complete a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova să fie inclusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, se arată în demers.

aaaaaaaaaaaaaaaRusia a declarat - prin reprezentantul său la ONU, Vasili Nebeznea - că cererea Republicii Moldova de a include problema retragerii trupelor ruse de ocupaţie din reginea transnistreană pe agenda celei de-a 72-a Adunări Generale a organizaţiei nu va conduce la un proces paşnic de reintegrare, ca în cazul formatului „5+2”.