Rusia consideră - prin reprezentantul său la ONU, Vasili Nebeznea - că cererea Republicii Moldova de a include problema retragerii trupelor ruse de ocupaţie din reginea transnistreană pe agenda celei de-a 72-a Adunări Generale a organizaţiei nu va conduce la un proces paşnic de reintegrare, ca în cazul formatului „5+2”, informează TASS.

Diplomatul rus a subliniat, ieri, că decizia Chișinăului este una „inamicală și neașteptată”, adăugând că „Rusia nu a fost anunțată în prealabil despre această inițiativă”.

„Desigur, aceasta nu va duce la un proces pașnic, așa cum este formatul «5+2». Noi îi vom anunța deschis în acest sens pe colegii noștri moldoveni”, a declarat Nebenzea.

Reprezentantul rus la ONU a mai spus că această hotărâre „reflectă disesiunile” dintre președintele Igor Dodon și guvernarea pro-europeană. 

DESCHIDE.MD amintește că pe 22 august anul curent Republica Moldova s-a adresat la ONU cu cererea de a include subiectul retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, care se va desfășura pe 12 septembrie, transmite TASS.

sssssssssssssCererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul Parlamentului Moldovei la ONU, Victor Moraru, care susține că prezența trupelor ruse „reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”.

„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 11 din Carta Națiunilor Unite, cere ca subiectul retragerii complete a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova să fie inclusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”,se arată în demers.

sssssssssssssssLa scurt timp a venit și reacția președintelui Igor Dodon. El a confundat Operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru cu Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Preşedintele moldovean a criticat pe Facebook apelul autorităților de la Chișinău către ONU de a include pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiune a Adunării Generale subiectul retragerii complete a „pacificatorilor ruși” din regiunea transnistreană, fără a băga de seamă că, de fapt, e vorba de „forțele militare străine” din cadrul GOTR.