Reprezentantul politic la negocieri din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a înmânat vicepremierului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, „o notă de protest” față de instaurarea controlului comun moldo-ucrainean la postul Cuciurgan-Pervomaisc. Potrivit lui Ignatiev, aceste post comun ar fi o măsură unilaterală prin care se încalcă anumite înțelegeri și mecanismul de negocieri, poziția Transnistriei fiind cu desăvârșire ignorată.

Întâlnirea între cei doi reprezentanți politici în procesul de negocieri, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev a avut loc la sediul OSCE din Tighina.

„Am menţionat în această notă de protest că aceasta este o măsură distructivă, care afectează procesul de negocieri asupra unui spectru larg de probleme. Noi am cerut părţii moldoveneşti să renunţe la orice acţiuni unilaterale care au drept scop restrângerea drepturilor şi intereselor transnistrenilor şi am chemat să acţioneze în cadrul mecanismului convenit la nivelul procesului de negocieri. Considerăm că partea moldovenească trebuie să aibă o atitudine serioasă faţă de poziţia Transnistriei cu privire la acest subiect”, a declarat Vitali Ignatiev.

Pretinsul ministru de externe a subliniat că va ridica problema controlului comun la frontiera moldo-ucraineană în cadrul tuturor formatelor posibile.

Ignatiev s-a plâns pe faptul că Protocolul de la Berlin nu a fost implementat nici până astăzi.

„Deși documentul a fost semnat, acesta nu și-a găsit implementarea practică, deoarece partenerii noștri, în persoana OSCE, nu ne oferă posibilitatea să organizăm o întâlnire în format „5+2”. Din această cauză noi pierdem ritmul de lucru, și de fapt, frânăm activitatea grupurilor de lucru, deoarece nu există implicarea activă a partenerilor externi. Din această cauză, Transnistria a apelat la organismele internaționale pe marginea tuturor subiectelor”, a declarat Ignatiev.