Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un "act odios al istoriei îndreptat inclusiv împotriva Marii Uniri și a dezideratului de pace și libertate al societății românești".

Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, în care le cere autorităților locale și centrale să dea dovadă de "claritate morală" în onorarea celor ce au făcut parte din rezistența anticomunistă sau antifascistă, transmite Agerpres.

„Pentru condamnarea sa fermă și neechivocă, Centenarul României trebuie să ne găsească consecvenți în lupta pentru apărarea democrației, a statului de drept și a libertăților individuale. Să nu uităm că mai bine de jumătate din cei o sută de ani care se împlinesc de la realizarea idealului național i-am trăit sub dictaturi, iar mare parte dintre personalitățile care au contribuit la Marea Unire au fost persecutate de regimurile totalitare. De aceea, astăzi, eforturile noastre trebuie să se îndrepte către sancționarea și condamnarea tuturor acțiunilor care ar putea afecta drumul României pe traiectoria democratică inițiată în Decembrie 1989 și consolidată odată cu aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. În actualul context european și global, marcat de numeroase provocări și incertitudini, apărarea și consolidarea statului de drept, a democrației și libertății împotriva oricăror inamici ostili societății deschise reprezintă o prioritate a prezentului", evidențiază șeful statului.