Igor Dodon a confundat Operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru cu Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Preşedintele moldovean a criticat pe Facebook apelul autorităților de la Chișinău către ONU de a include pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiune a Adunării Generale subiectul retragerii complete a „pacificatorilor ruși” din regiunea transnistreană, fără a băga de seamă că, de fapt, e vorba de „forțele militare străine” din cadrul GOTR.

În acest sens el a scris că operațiunea de menținere a păcii pe Nistru este una de succes.

Este necesară o examinare separată a operațiunii de menținere a păcii care, pe parcursul a 25 de ani, a fost una de succes și trebuie să fie continuată. Evacuarea bazei militare este posibilă în cazul soluționării politice a conflictului. Toți bine înțeleg acest lucru”, a menționat el.

Igor Dodon i-a sugerat Guvernului să se preocupe de alte subiecte pe această direcție care vor fi îndreptate spre restabilirea încrederii între Chișinău și Tiraspol.

Noi considerăm că aceasta este o acțiune de PR ieftin. Decât să se ocupe cu aruncarea prafului în ochi curatorilor și păpușarilor occidentali, recomandăm Guvernului să se concentreze asupra pașilor concreți pentru a restabili încrederea între Tiraspol și Chișinău, soluționarea problemelor actuale ale oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, reluarea procesului de negociere în formatul «5+2»”, a adăugat șeful statului.

Amintim că Republica Moldova a apelat la ONU cu cererea de a include subiectul retragerii forțelor militare străine din regiunea transnistreană pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, care se va desfășura la 12 septembrie.

Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul Parlamentului Moldovei la ONU, Victor Moraru, care susține că prezența trupelor ruse „reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale". 

„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 11 din Carta Națiunilor Unite, cere ca chestiunea retragerii complete a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova să fie inclusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, se arată în demers.

Acum o lună, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație prin care cere Federației Ruse să-și retragă trupelor de pe teritoriul țării noastre. Legislativul a cerut, totodată, transformarea actualei misiuni de menținere a păcii în una civilă, cu mandat internațional.