Republica Moldova s-a adresat la ONU cu cererea de a include subiectul retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, care se va desfășura pe 12 septembrie, transmite TASS.

Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul Parlamentului Moldovei la ONU, Victor Moraru, care susține că prezența trupelor ruse „reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”.

„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 11 din Carta Națiunilor Unite, cere ca subiectul retragerii complete a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova să fie inclusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, se arată în demers.

Diplomatul a atras atenția că, în 1999, OSCE a cerut printr-o declarație ca Federația Rusă să-și retragă, până în anul 2002, trupele de pe teritoriul țării noastre.

„Niciun stat nu are dreptul să împiedice aplicarea principiului dreptului internațional, potrivit căruia forțele armate unui stat nu se pot afla pe teritoriul unui alt stat fără acordul său“, a declarat reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU. 

ssssssssssssssssAmintim că luna trecută Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație prin care cere Federației Ruse să-și retragă trupelor de pe teritoriul țării noastre. Totodată, Parlamentul a cerut transformarea misiunii actuale de menținere a păcii, într-o misiune civilă cu mandat internațional.