Fostul președinte al Curții Constituționale afirmă că Igor Dodon a încăcat de mai multe ori Constituția Republicii Moldova prin acțiunile sale. Prin urmare Alexandru Tănase se arată convins că există suficiente premise ca șeful statului să fie suspendat din funcție, dar pentru acest lucru este nevoie de voință politică din partea majorității parlamentare.

M-a deranjat nu atât ceea ce a făcut dl Dodon, deoarece el mereu a făcut acest lucru, dar faptul că nu a existat nicio reacție consolidată la aceste acțiuni. Am văzut ultimul său interviu pe ITAR TASS, unde în mod clar își blamează propria țară, își blamează propria Armată Națională, unde-și bate joc de propria Armată Națională în calitate de comandant-șef..." declară dezamăgit Alexandru Tănase într-un interviu pentru Europa Liberă.

Fostul președinte al Înaltei Curți a spus să în opinia lui Igor Dodon a încălcat Constituția repetat. Or Curtea Constituțională a adoptat o hotărâre foarte interesantă în acest sens, prin care a stabilit că jurământul președintelui Republicii Moldova nu este o formalitate, ci este un angajament juridic, iar încălcarea acestui jurământ face incompatibilă persoana care a fost aleasă ca președinte pentru funcția de șef al statului. „Și eu cred că dl Dodon deja a trecut demult această linie roșie prin incitări la separatism. Eu nu înțeleg cum poate un șef de stat să instige la separatism prin mesaje? Și o face în mod evident.", a concluzioneză Tănase.

Președinte de stat care acționează împotriva propriului stat este un pericol eminent pentru acest stat. Președintele este garantul integrității teritoriale. Tot ceea ce face dl Dodon în mandatul său de președinte, de fapt, el vrea să scindeze și mai tare societatea, în ciuda declarațiilor sale. Eu mă uit la fapte. El vrea să consolideze cât mai multe poluri autonome de existență pe teritoriul Republicii Moldova care ar paraliza acest stat și l-ar băga totalmente sub controlul Federației Ruse”, a mai spus fostul președinte al CCM.

Alexandru Tănase a dat asigurări că garanțiile neutralității nu vor fi recunoscute niciodată, deoarece n-au fost recunoscute în momentul proclamării și nu vor fi recunoscute de acum încolo. Este o neutralitate unilaterală, pe care moldovenii au anunțat-o, dar pe care nimeni niciodată nu o va recunoaște. „Chiar dacă ar fi..."

El a mai atras atenția asupra faptului că actuala clasă politică nu are jucători puternici pe eșichierul de dreapra, în timp ce stânga este foarte consolidată reieșind din trăsăturile nostalgice ale acestui electorat.

Noi am fost în opoziție cu regimul Voronin, care a fost mult mai cumplit decât actualul regim. Și noi cream evenimente și forțam guvernarea să reacționeze la evenimentele noastre. Și nu invers. Acum lucrul acesta pe tabla de șah este inversat – vine guvernarea cu o anumită inițiativă, 100 de oameni protestează; vine guvernarea cu altă inițiativă, cineva merge cu jalba în proțap la Bruxelles și se plânge. ...Toată confruntarea s-a redus la campaniile anticorupție. Vedeți cum au funcționat aceste campanii în altă parte – altceva decât distrugerea clasei politice nu au generat nimic. Nici corupția n-au eliminat-o. Poți demola, dar nu poți câștiga alegerile cu așa ceva. Puterea a reacționat excelent. Voi vreți luptă cu corupția? Pușcăriile sunt pline. În fiecare zi noi vedem demnitari de tot felul - și buni și răi, și mari, și mici…” a conshis Alexandru Tănase.

Pe final, intervievatul - în calitatea sa de avocat - a opinat că dosarele penale care se află pe rol în această perioadă se examinează cu o vitează nebună, fapt pe care nu l-a constatat niciodată de când este jurist. El a spus că problema actualului sistem judiciar este faptul că judecătorii sunt prea dependenți de procurori.