Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, a anunțat că la Comrat va fi oficializat drapelul mișcării separatiste din Găgăuzia – „Găgăuz Halkî”, afirmând că este „impresionată” de această idee. Cererea de oficializare a venit din partea unui grup de membri ai acestei mișcări care a activat la începutul anilor ’90 și a fost reactivată în luna martie anul curent.

În discurs ținut la reuniunea cu ocazia celei de-a 27-a aniversări a „Republicii Găgăuze” la 19 august curent, Irina Vlah a declarat că va satisface cererea veteranilor mișcării „Găgăuz Halkî”. Militanții pentru separarea Găgăuziei de Republica Moldova au cerut ca steagul mișcării separatiste să fie declarat – drapelul istoric al autonomiei.

Vlah a precizat că nu este vorba despre schimbarea drapelului oficial al autonomiei, dar despre utilizarea simbolului separatist alături de cel actual al Găgăuziei.

„Sub acest simbol s-au desfășurat primele mitinguri la Comrat, dar și în alte localități din regiune. Astăzi, tinerii noștri, privind fotografiile de la acele evenimente, se întreabă de ce Găgăuzia nu folosește și nu promovează acest simbol, sub care s-a constituit autonomia noastră”, a declarat bașkanul Găgăuziei.

Astfel, Irina Vlah, a declarat că va înainta o inițiativă către Adunarea Populară pentru adoptarea unei legi privind „Simbolul istoric al poporului găgăuz”.

Mișcarea „Găgăuz Halkî” a luptat, în timpul prăbușirii URSS și declararea independenței Republicii Moldova, pentru separarea Găgăuziei.

Cei care au condus atunci mișcarea, recent, au reactivat-o, declarând că activarea Gagauz Halkî se manifestă pe fundalul intențiilor de lichidare a etniei găgăuze. În cadrul deschiderii oficiului s-a declarat că organizația reprezintă un grup socio-cultural.