Fostul președinte al Curții Constituționale își reiterează opinia că Republica Moldova este un stat eșuat. Într-un interviu acordat Europei Libere cu prilejul împlinirii a 26 de ani de independență, Alexandru Tănase afirmă că lipsa identității naționale este problema fundamentală care nu permite Republicii Moldova să-și „cimenteze” pilonii de bază ai unui stat suveran.

„Moldovenii sunt aceeași români, vorbesc limba română, facem parte din spațiul cultural, valoric și etnic românesc și nu ai cum să schimbi această realitate. Problema este alta: moldovenii atunci când se supără pe unii politicieni stau acasă, în loc să îi sancționeze prin vot, iată de ce președintele actual a fost ales de minorități și el este - prin acțiunile sale - președintele minorităților”, a declarat Alexandru Tănase.

Intervievatul a opinat că motivul pentru care societatea moldovenească stagnează în dezvoltarea ei, este propaganda rusă care nu ne permite să ne decuplăm ideologic de la principiile sovietice. În acest sens, Alexandru Tănase a declarat imperativ că guvernarea ar trebui să închidă tot ceea ce poate fi asimilat cu propaganda sovietică, iar peste 5-7 ani „vom trăi într-o altă Moldovă”.

„Republica Moldova pur și simplu nu vrea să-ți facă ordine pe teritoriul său. Este suficient să adopți o lege și să închizi toate posturile rusești, decuplându-ne odată și pentru totdeauna de spațiul informațional rusesc. Au făcut-o ucrainenii, au făcut-o balticii și nu văd nicio problemă să o facem și noi. Nu văd nici o problemă dacă ar rula filme rusești, dar asta nu înseamnă că sub paravanul anumitor filme sau emisiuni culturale rusești trebuie să fie înfiltrată colectiv percepția că noi și acum suntem parte a Uniunii Sovietice.... Cei care nu pot trăi fără Kiseliov și emisiunile sale nu au decât să le caute pe internet. Interzicerea acestor emisiuni ar diminua considerabil potențialul de acțiune a Coloanei a V-a”, a declarat Alexandru Tănase. 

Referindu-se la aceleași efecte ale propagandei ruse, expertul constituțional a declarat că Republica Moldova seamănă a fi o casă de nebuni, atât timp acceptă pe teritoriul său o armată străină.

„Când îți arată toată ziua filme militare societice cum soldații ruși îi bat pe toți, cum soldații ruși omoară cecenii, cum soldații ruși fac asta... își bagă emisiunile în timp ce noi avem jumătate de teritoriu ocupat de armata lor. Nu vă supărați, dar noi suntem prinși undeva între coloana a V-a și „salonul nr. 6” - arată mai mult a casă de nebuni decât a stat funcțional”, a adăugat Tănase. 

De asemenea, fostul președinte al CCM a spus că elitele politice ar trebui să-și determine într-un final rolul pe care să și-l asume și din care ar trebui să reiasă toate acțiunile lor: cel de păstor care conduce turma, sau cel de oaie .... or păstorul este acel care decide unde merge turma, dar nu dictează turma unde ar trebui să meargă păstorul. 

Ținem să precizăm că din 2009 până în prezent - perioadă în care la guvernare au făcut rocadă doar partide proeuropene - abia anul acesta a fost înregistrat un proiect de combatere a propagandei ruse. De fapt, documentul s-a regăsit și anul trecut pe masa deputaților, însă a fost suspendat sub presiunea ONG-lor de media. Anul acesta s-a revenit la această inițiativă însă ea interzice doar emisiunile informative, emisiunile analitice și cele cu tematică militară produse în Federația Rusă. Cu toate acestea, chiar și acest proiect este criticat de unele organizații, iar președintele Dodon a anunțat că nu-l va promulga.