Pe fundalul crizei tot mai evidente a relaţiilor dintre Occident şi Federaţia Rusă, Igor Dodon le propune moldovenilor să se prefacă, în spiritul zicalei, că plouă. Şeful statului s-a pronunţat recent pentru un moratoriu asupra dezbaterilor geopolitice, "spre a linişti societatea", menţionând că "acum trebuie să lucrăm pentru Moldova".

Potrivit șefului statului, unica soluție pentru supraviețuirea ca stat suveran și independent este neimplicarea în confruntarea geopolitică între Occident și Rusia.

Republica Moldova trebuie să-şi păstreze statutul său de ţară neutră, să dezvolte relaţii bilaterale avantajoase şi cu Estul, şi cu Vestul. Cea mai mare greşeală va fi dacă Republica Moldova va încerca să facă front comun cu una din părţile acestui nou război rece împotriva celeilalte, adică cu Occidentul împotriva Rusiei – doar echilibrul în politica externă, relaţiile bune bilaterale cu vecinii, cu Rusia, UE, SUA ne pot asigura pacea în Republica Moldova”, susține el.

Dodon este de părerea că autoritățile trebuie să-și unească forțele pentru a îmbunătăți situația social-economică și să renunțe pentru o perioadă la proiectele integraționiste.

Consider că acum, când țara, clasa politică și societatea sunt dezbinate de două curente geopolitice antagoniste, iar lumea e tulburată de conflicte și dușmănie, există o singură soluție înțeleaptă – să ne concentrăm pe dezvoltarea Moldovei în afara discuțiilor geopolitice. E cazul să adoptăm un moratoriu privind orice dezbateri geopolitice, să liniștim societatea. Abia după ce vom crește calitatea vieții și vom reduce nivelul corupției, când va fi mai multă liniște și claritate, vom reveni la aceste discuții și dezbateri, dacă va fi cazul. Acum trebuie să lucrăm pentru Moldova, nu pentru integrarea în Vest sau în Est. Numai așa vom putea ajunge la un consens politic național și vom evita să fim implicați în jocuri geopolitice și militare extrem de periculoase”, a declarat șeful statului.

În acest sens, președintele Dodon a anunțat că în cazul în care majoritatea parlamentară, „motivată din exterior”, va încerca să implice Moldova într-un conflict militar regional, el va întreprinde toate măsurile necesare pentru „a demola această guvernare”: „În calitate de președinte al Republicii Moldova, împreună cu poporul, vom fi îndreptățiți să demolăm această guvernare prin toate căile posibile, inclusiv să convocăm Marea Adunare Națională și să organizăm proteste non-stop”.

Referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean, Igor Dodon a spus că nu exclude că se dorește dezghețarea forțată a problemei, „pentru a provoca Rusia și a crea o nouă zonă de destabilizare”.

Președintele Republicii Moldova nu a ezitat să acuze din nou factorul unionist de destabilizarea situației din stat.

Această ideologie antistatală poate cauza conflicte sociale, etnice și poate genera tendințe separatiste, în caz că unionismul va deveni un curent promovat oficial. Dar vă promit că unioniștii se vor alege cu nimic. Va trece isteria legată de centenarul Unirii, din 2018, va trece și actuala guvernare, iar statul și poporul moldovenesc vor rămâne neclintiți”, a menționat el.