Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a găsit trupe militare străine nici la baza de aviație „Decebal” din Mărculești. Este a doua vizită de acest gen, după ce la începutul săptămânii șeful statului a vizitat poligonul de instruire militară Bulboaca, unde, la fel, nu a descoperit nimic suspect care ar putea destabiliza situația în regiune.

Am constatat că nu este nimic ieșit din comun și nici nu a fost depistată prezența trupelor altor state. Consider că trebuie de reformat cardinal Ministerul Apărării, în special, serviciul militar să se desfășoare prioritar în bază de contract, efectivul să fie profesionist și bine motivat de stat, astfel ca să poată reacționa în situații excepționale. De asemenea, consider că trebuie de revenit la garantarea pachetului social pentru militari care a fost anulat de către guvernare în anul 2009”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, aceste subiecte vor fi puse în discuție la 29 august în cadrul ședinței a Consiliului Superior de Securitate.

Îmi exprim regretul în legătură cu faptul că unii politicieni se pregătesc de noul sezon politic și încearcă să speculeze cu securitatea țării ceea ce are rezonanță la populație, însă nu conștientizează că acestea pot aduce mari prejudicii țării și cetățenilor noștri. În calitate de comandant suprem a Forțelor Armate voi face tot posibilul să asigurăm pacea în țara noastră, păstrarea calității de stat neutru a Republicii Moldova și nu voi admite aderarea la niciun bloc militar din afara țării”, a punctat șeful statului.

----Amintim că acum o săptămână a început un adevărat războiul informațional al Rusiei împotriva Republicii Moldova. De această dată, „trâmbița” Kremlinului a fost postul de televiziune „Russia Today”, numit și post de propagandă al Kremlinului. RT a publicat acum câteva zile un articol despre modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca cu sprijinul financiar al Statelor Unite ale Americii. Publicația a interpretat greșit informația, dând clar de înțeles că „peste Republica Moldova, forțat, vine NATO”. Ministerul Apărării a venit cu precizări la erorile admise în materialul publicat de Russia Tuday. Între timp, indezirabilul Dmitri Rogozin a distribuit materialul pe Twitter, menționând că „Americanii instruiesc la baza militară Bulboaca, diversioniști și forțe speciale ale R. Moldova în cazul unui conflict armat cu regiunea separatistă transnistreană”.

În materialul publicației ruse, se enumeră toate aplicațiile comune ale Armatei Naționale a Republicii Moldova și a forțelor NATO, fapt care nu are nicio tangență cu sprijinul financiar al SUA pentru modernizarea Bazei militare pentru soldații moldoveni. Totodată, RT menționează, că „În 2012, Republica Moldova a primit statutul de partener în cadrul «Inițiativei globale pentru operațiuni de menținere a păcii (GPOI)», proiect finanțat de SUA, ceea ce încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova întărit de Constituția țării”, scrie Russia Today. Materialul RT înclină spre ideea că edificiile militare care urmează să fie construite pe teritoriul Bazei militare de la Bulboaca, ar urma să adăpostească militari NATO.