După inspecţia pe care a făcut-o la baza militară de la Bulboaca, pe urmele ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, vrea o nouă Strategie a securităţii naţionale, „ținând cont de toate riscurile și amenințările, atât pe intern cât și pe extern”. Nota respectivă se regăseşte pe pagina sa de Facebook, publicată pe urmele unei şedinţe de lucru cu reprezentanţi ai Consiliului Suprem de Securitate şi funcţionari ai Preşedinţiei.

Potrivit lui Dodon, Strategia urmează să fie elaborată, definitivată și transmisă Parlamentului spre adoptare până la finele anului 2018.

----În premieră, abordarea va fi profesionistă, ținând cont de toate riscurile și amenințările, atât pe intern cât și pe extern, în adresa Securității Naționale… Amintesc că anterior am semnat un decret privind retragerea Proiectului strategiei securității naționale, deoarece nu corespundea situației la zi. La moment este în vigoare Strategia din anul 2011”, a scris Dodon.

Amintim că la sfârșitul lunii iunie preşedintele R. Moldova a retras proiectul Strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului lui Nicolae Timofti, cu ajutorul experților NATO. Totodată Dodon a anunțat crearea unei noi componenţe a Comisiei pentru elaborarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova, care să corespundă intereselor naționale, statutului de neutralitate, consolidării statalității și modernizării țării noastre.

---La începutul săptămânii curente Igor Dodon a mers la poligonul de instruire militară Bulboaca pentru a inspecta personal ce lucrări sunt executate acolo. Vizita vine după ce postul de televiziune „Russia Today”, numit și post de propagandă al Kremlinului, a publicat acum o săptămână un articol despre modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca cu sprijinul financiar al Statelor Unite ale Americii.

Șeful statului a declarat atunci că în timpul vizitei sale nu a descoperit nimic suspect care ar putea destabiliza situația în regiune.