Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se va opune cu vehemenţă introducerii regimului de vize pentru cetăţenii ruşi, potrivit cotidianului IZVESTIA, ale cărui surse în legislativul moldovean susţin că deputaţii de la Chişinău discută o asemenea posibilitate, o decizie finală nefiind deocamdată luată. Parlamentarii moldoveni spun însă că aud pentru prima dată despre o inițiativă privind introducerea vizelor pentru cetățenii ruși și cataloghează această știre drept un fals mediatic.

„Sursele Izvestia din Parlamentul moldovean au declarat că discuția pe marginea unui regim de vize pentru cetății ruși reprezintă continuarea unui șir de acțiuni diplomatice ale guvernării moldovenești împotriva Moscovei. Este vorba, în special, despre recentul scandal legat de interdicția de a intra în Republica Moldova pentru vicepremierul rus Dmitri Rogozin și despre întoarcerea jurnaliștilor ruși de pe Aeroportul Chișinău”, afirmă cotidianul.

IZVESTIA a cerut în acest sens opinia președintelui Dodon care pare să fi aflat de jurnalişti despre presupusa intenţia şi, ca atare, a comentat-o fără a pune lucrurile la o minimă îndoială. Totuşi, Dodon a avut precauția de a califica informația drept o speculație: „Președintele Dodon a declarat, în dialogul cu IZVESTIA, că introducerea vizelor este o speculație a adversarilor dialogului ruso-moldovenesc”.

Dodon a mai spus, citat de cotidianul moscovit, că această idee este o provocare, deşi nu a pus la îndoială că în Parlamentul moldovean s-ar discuta o asemenea inițiativă.

„Nu văd niciun motiv pentru introducerea vizelor. Nu înțeleg de ce Moldova și relațiile bilaterale ar avea nevoie de asta, mai ales în contextul în care peste 500.000 de cetățeni de ai noștri se află în Federația Rusă. Cred că, în realitate, sunt peste 700.000. Cu siguranță, atunci când cineva încearcă că promoveze asemenea idei, el nu se gândește la faptul că asta ar dăuna, în primul rând, cetățenilor noștri. Consider că acestea sunt provocări”, a declarat Dodon publicaţiei amintite.

Cotidianul citează în continuare un expert ucrainean de esență pro-rusă și un vicepreședinte al Comisiei pentru relaţiile cu CSI din cadrul Dumei de Stat.

Directorul Centrului de cercetări politice și conflictologie, expertul pro-rus Mihail Pogrebinski a declarat că introducerea vizelor ar fi următoarea acțiune de amploare a guvernării moldovenești împotriva Moscovei. „O mare parte din cetățenii moldoveni au cetățenie românească. Prim urmare, oamenii ar urma să călătorească «acolo unde trebuie», dar nu în Rusia”, a precizat sursa citată.

Vicepreședintele Comisiei pentru relațiile cu CSI, Viktor Vodolațki, crede că scenariul vizelor este unul real, iar autoritățile moldovene sunt dirijate în acest sens de către "patronii" din Occident.

Solicitaţi de DESCHIDE.MD, parlamentarii moldoveni au declarat că în Legislativ nu se discută nicio inițiativă privind introducerea unui regim de vize pentru cetățenii ruși și că aud pentru prima dată una ca asta.  

Membrul Comisiei pentru securitatea naţională, apărare şi ordinea publică, deputatul democrat Artur Reşetnicov a spus că subiectul este unul artificial: „Primul lucru la care m-am gândit este lupta lui Don Quijote cu morile de vânt. Opinia mea este că acest subiect este creat artificial. În cadrul coaliției, acest subiect nu a fost abordat. Nu există niciun motiv pentru adoptarea un asemenea decizii. Faptul că a urmat imediat reacția președintelui țării demonstrează că ideea a venit de acolo și el a reacționat”, a subliniat Reșetnicov.

Secretarul Comisiei politică externă şi integrare europeană, democratul Serghei Stati: „Nu cunosc de unde au luat asta, de ce Dodon a acceptat să comenteze ceea ce nu există. În primul rând, Parlamentul se află în vacanță. Sesiunea este închisă. Care Parlament poate lua decizii cu privire la aplicarea sau nu a regimului de vize?! Este o încercare de a-și crea imaginea de luptător cu morile de vânt”.

Paradoxul e că și colegii lui Dodon infirmă faptul că în Legislativ s-ar discuta un proiect privind introducerea regimului de vize față de ruși.

Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, deputatul PSRM Vladimir Ţurcan susţine, şi el, că aude pentru prima dată despre această inițiativă: „Nu știu ce petardă informațională mai este și asta. Sunt diferite așa-zise scurgeri direcționate. Aud pentru prima dată. Consider că este o situație și idee total absurdă”.

Vicepreşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană, Valeriu Ghileţchi, afirmă, de asemenea, că este pentru prima dată când aude despre acest lucru: „Nu cunosc nicio inițiativă privind introducerea regimului de vize pentru cetățenii ruși. În cadrul Comisiei politică externă și integrare europeană niciodată nu am discutat despre o asemenea inițiativă, care ar fi în detrimentul cetățenilor din ambele țări. Cel mai probabil, este vorba de o speculație, iar domnul Dodon încearcă să facă capital politic pe marginea ei”.

Conform principiului dominoului, materialul din IZVESTIA a fost preluat de mai multe surse media rusești.

RIA NOVOSTI a scris că „Dodon a calificat propunerea privind introducerea regimului de vize cu Rusia o provocare”.

NTV susţine că „Dodon a numit drept provocare inițiativa privind regimul de vize cu Rusia”.

RBC afirmă că „Dodon s-a pronunţat împotriva regimului de vize cu Rusia”.

RUSSIA TODAY titrează că „Liderul R. Moldova a comentat posibilitatea unui regim de vize pentru cetățenii ruși”.

Știrea a fost preluată și de unele surse media din Republica Moldova. 

Nu este pentru prima dată când președintele Igor Dodon a înghițit momeala propagandei ruse. Recent, acest a mers la poligonul de instruire militară Bulboaca pentru a inspecta personal ce lucrări sunt executate acolo. Vizita vine după ce postul de televiziune „Russia Today”, numit și post de propagandă al Kremlinului, a publicat acum o săptămână un articol despre modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca cu sprijinul financiar al Statelor Unite ale Americii. Publicația a interpretat greșit informația, dând clar de înțeles că „peste Republica Moldova, forțat, vine NATO”, informație distribuită rapid de indizerabilul Dmitri Rogozin.