Președintele Igor Dodon a mers astăzi la poligonul de instruire militară Bulboaca pentru a inspecta personal ce lucrări sunt executate acolo. Vizita vine după ce postul de televiziune „Russia Today”, numit și post de propagandă al Kremlinului, a publicat acum o săptămână un articol despre modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca cu sprijinul financiar al Statelor Unite ale Americii. Publicația a interpretat greșit informația, dând clar de înțeles că „peste Republica Moldova, forțat, vine NATO”, informație distribuită rapid de indizerabilul Dmitri Rogozin.

În cadrul unui briefing de presă, Dodon a declarat că în timpul vizitei de astăzi de la Bulboaca nu a descoperit nimic suspect care ar putea destabiliza situația în regiune. 

„Am constatat că activitățile de pe poligon se desfășoară conform planului obișnuit, sunt reparate și renovate unele imobile pentru întreținere și cazare, se îmbunătățește infrastructura drumurilor. Nu am depistat lucrări de ordin militar dubioase, care să sprijine zvonurile cu privire la o eventuală destabilizare a situației din zona de securitate, implicare sau intervenție a forțelor armate straine”, a spus președintele, menționând că a transmis comandanților din Armata Națională că Republica Moldova nu trebuie să facă parte din niciun bloc militar, nici din est și nici din vest. 

Dodon a ținut să atace guvernarea de la Chișinău că ar dori să se implice în „aventuri militare”, încercând să facă pe plac partenerilor. 

„Dacă guvernarea de la Chișinău va dori să participe în aventuri militare regionale, atunci eu voi fi nevoit să acționez ferm în apărarea păcii și a securității naționale. În calitate de Președinte al Republicii Moldova, împreună cu poporul, vom fi îndreptățiți să demolăm această guvernare prin toate căile posibile, inclusiv să convocăm Marea Adunare Națională și să organizăm proteste non-stop [...] Eu sunt sigur că Chișinăul nu vrea să atace militar pe cineva și sunt sigur că nici cineva nu vrea să atace militar Republica Moldova. Aveți jocuri geopolitice dintre marii jucători mondiali lăsați-ne în pace. Republica Moldova este un stat mic și neutru”, a adăugat Dodon. 

Președintele a mai declarat că până la finalul lunii august va convoca Consiliul Superior de Securitate pentru a obține mai mule detalii la acest subiect, inclusiv va vizita mai multe unități ale Armatei Naționale pentru a vedea care este starea de lucruri. 

Fiind întrebat de presă dacă cunoaște despre sistarea finanțării pentru Armata Națională a Republicii Moldova din partea SUA, Dodon a răspuns că a primit o informație referitor la amânarea unor finanțări.

„Am primit o informație despre oprirea de finanțări în ceea ce ține de pregătirea militarilor moldoveni la diferite exerciții militare în afara țării. Sunt misiuni de pacificare sub egida ONU la care Armata Națională participă și sunt exerciții bilaterale sau multilaterale pe care eu le-am blocat până la numirea noului ministru al Apărării. Ce ține de misiunile de pacificare eu nu văd nicio problemă”, a adăugat președintele Igor Dodon. 

----------------- Amintim că acum o săptămână a început un adevărat războiul informațional al Rusiei împotriva Republicii Moldova. De această dată, „trâmbița” Kremlinului a fost postul de televiziune „Russia Today”, numit și post de propagandă al Kremlinului. RT a publicat acum șapte zile un articol despre modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca cu sprijinul financiar al Statelor Unite ale Americii. Publicația a interpretat greșit informația, dând clar de înțeles că „peste Republica Moldova, forțat, vine NATO”. Ministerul Apărării a venit cu precizări la erorile admise în materialul publicat de Russia Tuday. Între timp, indezirabilul Dmitri Rogozin a distribuit materialul pe Facebook, iar președintele Igor Dodon a comentat informația alterată, difuzată de către RT.

În materialul publicației ruse, se enumeră toate aplicațiile comune ale Armatei Naționale a Republicii Moldova și a forțelor NATO, fapt care nu are nicio tangență cu sprijinul financiar al SUA pentru modernizarea Bazei militare pentru soldații moldoveni. Totodată, RT menționează, că „În 2012, Republica Moldova a primit statutul de partener în cadrul «Inițiativei globale pentru operațiuni de menținere a păcii (GPOI)», proiect finanțat de SUA, ceea ce încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova întărit de Constituția țării”, scrie Russia Today. Materialul RT înclină spre ideea că edificiile militare care urmează să fie construite pe teritoriul Bazei militare de la Bulboaca, ar urma să adăpostească militari NATO.