Igor Dodon intenționează să închidă și finanțarea derulată de SUA la Bulboaca în cadrul programului GPOI (Inițiativa Globală pentru Operațiuni de Menținere a Păcii), a spus astăzi fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, după ce, ieri, Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit a confirmat, în limbaj diplomatic, că Statele Unite au sistat suportul destinat modernizării Armatei Naționale a R. Moldova, acordat prin intermediul programului Foreign Military Financing.

Potrivit lui Șalaru, dacă și acest proiect va fi blocat, atunci SUA vor reevalua relațiile cu Republica Moldova.

„După ce a reușit să sisteze ajutorul SUA derulat prin programul Foreign Military Financing, blocând participarea militarilor moldoveni la patru aplicații regionale, Igor Dodon intenționează să obtureze și finanțarea derulată de SUA la Bulboaca, în cadrul programului GPOI (Inițiativa Globală pentru Operațiuni de Menținerea a Păcii). Blocarea și acestui program va duce, indiscutabil, la o reevaluare din parte SUA a relației cu Republica Moldova, la o punere sub semnul întrebării a relației bilaterale moldo-americane, cu implicații majore în planul tuturor conexiunilor externe ale Republicii Moldova”, notează pe pagina sa de Facebook Anatol Șalaru.

Fostul ministru accentuează că acțiunile lui Igor Dodon, tolerate de către guvernare, fac parte dintr-un proiect al Federației Ruse de îndepărtare a R. Moldova de partenerii noștri euro-atlantici.

„Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova au tolerat nepermis de mult acțiunile lui Igor Dodon împotriva sistemului național de securitate al Republicii Moldova. Acțiunile lui Igor Dodon nu sunt simple gafe generate de incompetență și anti-euroatlantism, ci se circumscriu unui proiect dirijat de Federația Rusă, având ca scop îndepărtarea graduală a Republicii Moldova de partenerii euro-atlantici”, a mai scris Anatol Șalaru.

Şalaru precizat că Nota trimisă Ministerului de Externe de către Ambasada SUA la Chișinău, prin care se anunța sistarea asistenței financiare, este mult mai dură decât răspunsul diplomatic oferit ieri de Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit. Şalaru a precizat că, dacă Dodon va îndeplini planul Moscovei, consecințele vor fi catastrofale pentru R. Moldova.

„Fac precizarea că nota transmisă de către ambasada SUA la Chișinău, prin care se anunță sistarea ajutorului american până la reluarea participării soldaților moldoveni la exercițiile multinaționale, este mult mai dură decât răspunsul diplomatic oferit de ambasadorul SUA reprezentanților presei. După compromiterea colaborării cu UE prin adoptarea votului mixt, o deteriorare a relațiiei cu SUA ar fi catastrofală pentru Republica Moldova, putând duce la izolarea internațională și transferarea noastră în brațele Federației Ruse. De acest lucru nu va fi vinovat doar Igor Dodon, ci și Guvernul Republicii Moldova, dovedindu-se astfel o colaborare mult mai profundă decât simpla coabitare Plahotniuc-Dodon prin expresiile politice PD și PSRM”, a mai adăugat Anatol Șalaru. 

ssssssssssssIeri, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit, a confirmat că SUA a sistat suportul pentru modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova, acordată prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină). Oficialul american a făcut declaraţia în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Baza militară de la Bulboaca, după vizitarea anexelor cazarmelor și poligoanelor de tragere automatizate, construite în cadrul Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI).