"Nota de poziţie" publicată ieri de Transparency International Moldova pe site-ul propriu nu este decât "o manipulare a opiniei publice", a declarat unul dintre autorii iniţiativei legislative privind modificările operate în Legea cetăţeniei R. Moldova (nr. 1024-XIV din 2 iunie 2000), parlamentarul Sergiu Sârbu. „S-au trezit abia acum şi observă aceste lucruri peste un an de zile”, a comentat el afirmațiile experților TI, potrivit cărora „modificările prezintă riscuri de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă”.

În cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă, Sârbu a declarat că „în Nota de argumentare la proiectul de lege, atunci când a fost votat, la sfârşitul lunii decembrie anul trecut, modificările sunt în strictă conformitate cu toate standardele şi practicile europene”.

„Sunt multe ţări din UE, care au exact aceleaşi prevederi şi acelaşi mecanism de acordare a cetățeniei pentru investitori străini. SUA are astfel de mecanism şi multe state europene. Noi am stabilit exact aceleaşi principii, standarde şi nişte condiţii extrem de riguroase din punctul de vedere al securităţii statului. Ne pare rău că aceste ONG-uri absolut subiective nu au studiat, nu au pătruns în esenţă, manipulează, dezinformează atât de nerușinat opinia publică”, a subliniat deputatul PD. 

La întrebarea de ce au fost necesare aceste modificări la Legea cetățeniei, Sârbu a menţionat că astfel a fost creat un mecanism care poate stimula investiţiile în economia R. Moldova: „E păcat că Republica Moldova până acum nu s-a folosit de această oportunitate. Trebuia mult mai devreme să o facem pentru a atrage investiţii în economia ţării."

Cât despre temerile experiţilor TI-Moldova (că modificările ar prezenta riscuri de legalizare a mijloacelor financiare de sorginte frauduloasă), Sârbu a dat asigurări că vor fi verificate minuțios şi proveniența mijloacelor, şi statutul persoanelor.

„Acest proiect a fost consultat şi cu partenerii de dezvoltare. Vom stabili condiţii extrem de dure. Numărul cetăţenilor şi investitorilor este limitat la 5 mii de persoane în total [...] La noi condiţiile sunt mult mai drastice. Noi dăm cetăţenie doar investitorilor şi în condiții foarte dure. Urmează Guvernul să aprobe regulamentul propriu zis. E un proces deloc simplu, care poate să dureze până la jumătate de an, dar cred că va fi unul eficient şi benefic pentru economia ţării”, a precizat deputatul moldovean care a ţinut să adauge că modificările la Legea cetățeniei nu au nicio legătură cu amnistia fiscală retrasă din Parlament. 

Nota organizației neguvernamentale „Transparency International Moldova” privind riscurile de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă, după aprobarea noilor modificări la Legea cetăţeniei Republicii Moldova, a făcut obiectul atenţiei presei naţionale şi formatorilor de opinie.

Referindu-se la modificările făcute de Parlament, dar și la un proiect de hotărâre de guvern, elaborat de Ministerul Justiţiei, care stabilește un regulament de acordare a cetățeniei R. Moldova pentru investitorii străini TI menționează că un grup restrâns de beneficiari sunt în căutarea căilor de legalizare, prin intermediul persoanelor terțe, a resurselor financiare obţinute fraudulos. 

„Aceste proiecte subminează eforturile de combatere a marii corupţii, de investigare a fraudelor bancare, precum şi blochează reformarea  justiţiei şi a sistemului de integritate”, a afirmat TI.

Experții TI mai spun că modificările în cauză ar putea să legalizeze interesele de oficializare a unor fluxuri financiare de origine dubioasă, implicând instituţiile statului şi cetăţenii R. Moldova în noi scheme de cămătărie prin intermediul emiterii de instrumente de datorie publică internă.

Expertul în economie Roman Chircă a declarat ieri pentru Deschide.MD că aceste ipoteze sunt o absurditate, deoarece "Persoanele care cu adevărat spală bani și crează fraude, din contra, fug din Republica Moldova și nu au nevoie în niciun caz de această cetățenie”. Mai mult: Uniunea Europeană nu va permite o „spălătorie" la frontierele sale, consideră sursa citată. 

Chircă a precizat că cetățenia se va acorda după realizările deja făcute și că persoana va fi mai întâi verificată de instituțiile de resort.

Detalii: Modificările la Legea cetățeniei - favorizarea schemelor sau încurajarea investitorilor străini?