Ziarul „Moskovski Komsomoleț” a publicat un editorial în care a explicat de ce Dmitri Rogozin ar urma să fie îndepărtat de Republica Moldova. Editorialistul Mihail Rostovski spune că Rogozin nu știe să facă față principalului său adversar de aici Vlad Plahoniuc, iar făcând declarații belicoase, Rogozin doar îngroașă gluma. Totodată, în cazul în care conflictul transnistrean „va fi dezghețat”, reprezentant special trebuie să fie un politician care nu are restricții de a călători în Republica Moldova.

Potrivit lui Rostovski, orice politician, ca și orice produs, are un termen de valabilitate. Un politician are dreptul să ocupe un post de rang înalt doar până este util statului. Pentru Dmitri Rogozin, în calitatea sa de reprezentant special al președintelui Federației Ruse în Republica Moldova și regiunea transnistreană a acesteia și președinte al comisiei guvernamentale pentru relații cu Republica Moldova, a venit momentul de revizuire a domeniului de activitate. Aflarea lui Rogozin în aceste două funcții este contraproductivă din punctul de vedere al intereselor Federației Ruse.

„De fapt, problema nu este atât faptul că Rogozin a făcut ceva aiurea, ci faptul că relațiile moldo-ruse au nevoie de un restart. Deocamdată, însă, responsabilul principal pentru aceste relații este Rogozin, iar un restart în aceste condiții este imposibil”, scrie Moskovski Komsomoleț.  

Autorul consideră că problema este că Republica Moldova este condusă după o schemă atipică pentru spațiul post-sovietic. Șeful statului, oficial, este Igor Dodon, un politician care dorește o ameliorare a situației cu Rusia. Pârghiile adevărate ale puterii se află în mâinile oligarhului Vlad Plahotniuc. Acesta controlează Parlamentul, Guvernul, justiția și structurile de forță. Chiar dacă Plahotniuc nu urmărește principii politice deosebite, în afară de dorința de a menține puterea în mâinile sale, această veste este una proastă pentru Rusia.

„Plahotniuc joacă iscusit de partea americanilor. Vlad Plahontiuc nu este politicianul care va face zarvă, se va certa și va avertiza adversarul cu privire la intențiile sale. Acesta are un alt stil de a duce lupta politică. Acesta alege momentul potrivit cu migală și răbdare, iar apoi lovește dureros. Acum, cel mai important adversar al lui Plahotniuc este Dmitri Rogozin”, se menționează în articol.

Autorul spune că Rogozin este un politician care nu-și concepe existența fără declarații extravagante. Dmitri Rogozin face declarații tari fără scrupule pe rețelele de socializare: „Așteptați-vă la un răspuns, nemernicilor!”, „România e o țară civilizată?”, „Temperare și dialog - au găsit de undeva cuvinte inteligente fără a înțelege sensul acestora”. Acestea sunt exemplele tipice de luări de atitudini ale lui Rogozin din ultimele două săptămâni.

„Făcând aceste declarații pe rețelele de socializare, Rogozin crede probabil că demonstrează în acest fel că este un bărbat dur. Făcând aceasta, Rogozin de fapt îi oferă lui Plahotniuc o armă politică care va fi folosită la prima ocazie împotriva Rusiei”.

Totodată, Republica Moldova este un stat în care persistă un simț foarte acut al identității naționale. Existența R. Moldova ca stat independent este o istorie a crizelor continue și a dezamăgirilor. De aceea, moldovenii, sau cea mai mare parte dintre ei, sunt foarte sensibili la declarațiile politicienilor străini, care pot fi interpretate ca insulte sau intenții de a insulta. Plahotniuc este acela care s-ar folosi, foarte abil, de această trăsătură a moldovenilor.

„Incapacitatea de a ține limba după dinți a condus la faptul că Rogozin a fost declarat persoană nedorită în Republica Moldova. Acest fapt poate fi privit ca un eșec al diplomatului Rogozin. Acesta declară că îl doare în cot de interdicția Chișinăului oficial și că el oricum va vizita Republica Moldova, demonstrând astfel lipsă de respect față de suveranitatea acestei țari”.

Când nu a fost lăsat să zboare deasupra teritoriului României, Rogozin a îngroșat gluma declarând: „Așteptați-vă la un răspuns, nemernicilor!”. Pe fundalul unui „huligan de stradă”, România se poate prezenta ca o țară care pledează pentru respectarea decenței în politică.

„Totodată, nu trebuie subestimate relațiile moldo-ruse. În Republica Moldova există conflictul transnistrean înghețat. Chișinăul este plin de zvonuri cum, că urmare a unei provocări foarte bine gândite, acest conflict se poate dezgheța. În acest context, reprezentantul special al pentru relațiile cu Republica Moldova trebuie să fie o persoană care poate să intre și să iasă liber în această țară și care nu deține un un bagaj politic negativ ca Rogozin”, spune Rostovski.

Editorialistul concluzionează că Rogozin trebuie îndepărtat de la treburile moldovenești foarte atent și nu în mod vădit: Plahotniuc și suita sa nu trebuie să declare victorie. Rogozin trebuie însă îndepărtat de Republica Moldova în mod obligatoriu.