Războiul informațional al Rusiei împotriva Republicii Moldova e în plină desfășurare. De această dată, „trâmbița” Kremlinului a fost postul de televiziune Russia Today, numit și post de propagandă al Kremlinului. RT a publicat astăzi un articol despre modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca cu sprijinul financiar al Statelor Unite ale Americii. Publicația a interpretat greșit informația, dând clar de înțeles că „peste Republica Moldova, forțat, vine NATO”. Ministerul Apărării a venit cu precizări la erorile admise în materialul publicat de Russia Tuday. Între timp indezirabilul Dmitri Rogozin a distribuit materialul pe Facebook, iar președintele Igor Dodon a comentat informația alterată difuzată de către RT.

În materialul publicației ruse, se enumeră toate aplicațiile comune ale Armatei Naționale a Republicii Moldova și a forțelor NATO, fapt care nu are nicio tangență cu sprijinul financiar al SUA pentru modernizarea Bazei militare pentru soldații moldoveni. Totodată, RT menționează, că „În 2012, Republica Moldova a primit statutul de partener în cadrul «Inițiativei globale pentru operațiuni de menținere a păcii (GPOI)», proiect finanțat de SUA, ceea ce încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova întărit de Constituția țării”, scrie Russia Today. Materialul RT înclină spre ideea că edificiile militare care urmează să fie construite pe teritoriul Bazei militare de la Bulboaca, ar urma să adăpostească militari NATO.

În replică, Ministerul Apărării al Republicii Moldova prin intermediul unui comunicat de presă a venit cu câteva precizări, care, de fapt, demonstrează falsurile și caracterul propagandistic al informației.

„În 2012 Republica Moldova a fost acceptată ca partener în cadrul Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI). În cadrul iniţiativei GPOI, Ministerul Apărării beneficiază de un grant în valoare de 1,6 mln dolari SUA, care sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încât aceasta să permită instruirea militarilor Armatei Naţionale care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU. Aceste activități nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului, așa cum se sugerează în articol. Despre acordarea grantului în cadrul GPOI Ministerul Apărării al Republicii Moldova a informat constant opinia publică prin intermediul comunicatelor de presă”, informează Ministerul Apărării.

Nici în documentul oficial al americanilor privind modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca nu este menționat absolut nimic despre blocul militar „NATO”. Este prezentat doar anunțul că Forțele Navale Americane caută o companie de construcție care să execute lucrări de proiectare și construcție a obiectivelor pentru desfășurarea exercițiilor militare în condiții urbane la baza de instruire „Bulboaca”.

Între timp, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a distribuit știrea pe pagina sa de Facebook, declarând că „Americanii au început pregătirea diversioniștilor și trupelor cu destinație specială ale R.Moldova pentru un nou conflict cu Transnistria”.

Agenția rusă Ria Novosti a cerut și părerea președintelui Igor Dodon vis-a-vis de informația alterată apărută în presa rusă. La întrebarea dacă va bloca sau nu inițiativa SUA de a sprijini modernizarea Bazei militare, Dodon a răspuns: „Neapărat, dar înainte de toate trebuie să ne clarificăm despre ce este vorba”.

„Calific această decizie ca o următoare provocare din partea guvernului Republicii Moldova. Construcția obiectelor militare trebuie să fie coordonate cu președintele țării, care este și comandantul superior. Această întrebare n-a fost coordonată cu noi. O să ne clarificăm” a declarat Dodon, care se află într-o vizită înTeheran.