Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip și președintele Ucrainei Petro Poroșenko s-au întâlnit la graniță la punctul de trecere Palanka-Maiaki-Udobnoe la 60 de km de Odesa. În cadrul întâlnirii s-a discutat deschiderea a două puncte de traversare a frontierei, unul la Palanca altul la Pervomaisk.

Cei doi au discutat despre problema reglementării conflictului transnistrean în formatul de negocieri „5+2”, scrie Interfax Ukraina.

La punctul de trecere a frontierei se va deschide un nou punct de control vamal. Înțelegerea a fost atinsă încă în anul 2015. Punctul de trecere Palanca-Maiaki-Udobnoe va deveni cel mai mare punct de control vamal la granița dintre Ucraina și Moldova.

„Noi ne-am înțeles că împreună cu Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei Parteneriatului estic, dar și în cadrul programului Controlul integrat al graniței, să construim pe partea moldovenească cel mai modern punct de trecere vamal. Uniunea Europeană va acorda pentru acest proiect peste 6.000.000 de euro. Un grup de vameși ucraineni și moldoveni vor realiza un control foarte rapid al pasagerilor și mărfurilor”, declarat Petro Poroșenko.

Potrivit președintelui ucrainean, această procedură va face procedura de trecere a vămii mult mai rapidă, doarece controlul la graniță se va face doar o singură dată.

„Mai mult de atât, la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, noi deja construim un un punct comun de traversare a frontierei pe teritoriul ucrainean, cu mai multe benzi, confortabil, dotat cu cel mai performant echipament”, a declarat Poroșenko, citat de Interfax Ukraina.   

Pavel Filip și Petro Poroșenko au menționat că ambele state au dovedit eficiență și interes pentru a soluționa orice fel de probleme care au apărut, spre exemplu, în domeniul circulației cetățenilor.

„Foarte des cetățenii atunci când aud despre colaborare se gândesc la ceva abstract, astăzi această colaborare capătă contururi concrete, aceste proiecte vor fi realizate, deoarece există voința necesară și ele sunt în interesul cetățenilor din Republica Moldova și Ucraina”, a accentuat Premierul Republicii Moldova Pavel Filip.

Oficialii au remarcat că au fost discutate mai multe aspecte ale relațiilor bilaterale și s-a ajuns la înțelegeri concrete. Între acestea, organizarea în timpul apropiat a întrevederii dintre Premierul Pavel Filip si omologul său ucrainean, dar și pregătirea ședinței Comisiei mixte moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, care nu s-a mai întrunit din anul 2011.