PD denigrează imaginea lui Andrei Năstase, candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Acesta a fost motivul pichetării de azi a sediilor Procuraturii Generale, MAI, SIS şi CEC de către membrii şi simpatizanţii Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, care au solicitat investigarea de urgenţă a unui caz – controversat, în opinia lor – de distribuire a pliantelor.

IPN transmite că unul dintre liderii Platformei DA, Vasile Năstase, a declarat că pliantul conţine informaţii denigratoare la adresa lui Andrei Năstase şi a Platformei. La fel, este prezentată o imagine care îl surprinde pe Andrei Năstase cu Valeri Klimenco (liderul de onoare al Partidului lui Shor, n.r.), sugerându-se că cei doi ar avea o legătură. Vasile Năstase a explicat că acest lucru se întâmpla când Andrei Năstase intra într-un local unde se afla delegaţia APCE, care a venit să se informeze despre ce se întâmplă în Republica Moldova sub aspect electoral. Klimenco ieşea de acolo. Întâlnirea lor a durat o secundă, a spus Vasile Năstase.

Potrivit lui, o altă informaţie falsă din pliant ar fi că Andrei Năstase are casă în Germania. Liderul Platformei afirmă că Andrei Năstase a făcut declaraţie oficială la CEC că nu deţine astfel de proprietăţi şi dacă ar fi prezentate acte care ar confirma acest lucru, s-ar retrage.

Vicepreşedintele PPPDA, Chiril Moţpan, a menţionat că există informaţii precum în mai multe localităţi, practic din toată ţara, sunt împărţite astfel de pliante. Acestea ar fi distribuite pe timp de noapte, de către indivizi care se deplasează cu automobile fără plăcuţe de înmatriculare.

„Ştim că sunteţi la papucul cuiva, dar măcar acum luaţi şi arătaţi oamenilor cine a făcut aceste fiţuici. Nu este greu pentru voi să demascaţi aceste persoane. Aveţi probele, demascaţi tipografia, demascaţi banii, demascaţi cine promovează", a scandat în faţa Procuraturii, vicepreşedintele PPPDA, Liviu Vovc.

Procuratura Generală a menţionat că a recepţionat adresa formaţiunii, prin care se solicită tragerea la răspundere contravenţională a unor persoane care ar fi încălcat prevederile legislaţiei electorale. Potrivit PG, respectiva adresă a fost expediată pentru examinare, conform competenţei, Inspectoratului General al Poliţiei, o copie a acesteia fiind expediată şi Comisiei Electorale Centrale pentru examinare în coroborare cu alte adresări similare.

Tot astăzi, PDM a depus o contestaţie la Comisia Electorală Centrală, în care candidatul PPDA, Andrei Năstase, este acuzat de mai multe încălcări ale legislaţiei electorale. PDM îi acuză pe reprezentanţii lui Năstase că distribuie pliante denigratoare la adresa democraţilor şi a prim-vicepreşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, cu scopul de a afecta imaginea candidatului democrat Marian Lupu în campania pentru alegerile prezidenţiale. CEC însă a respins ca nefondate contestațiile depuse de către reprezentanții Partidului Democrat împotriva Platformei DA și a liderului său, Andrei Năstase.

Precizăm și faptul că un cititor ne-a expediat la redacție fotografii cu pliante care ar fi fost distribuite la Cocieri și Corjova de către susținătorii PPDA. În unul din ele este prezentat Andrei Năstase, candidatul PPDA la prezidențiale dar și unul în care este atacat  prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc.