Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că Republica Moldova este gata pentru orice reacție din parte Rusiei, după ce autoritățile moldovenești au decis declararea premierului rus Dmitri Rogozin persona non grata. Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă pot fi construite doar pe respect reciproc și în interesul popoarelor noastre, a declarat Candu într-un interviu acordat unn.com.eu.

Președintele Legislativului a dat asigurări că autoritățile moldovenești nu iau decizii fără a fi pregătite pentru toate consecințele posibile, iar decizia în privința premierului rus, a fost ca răspuns la „refuzul de a accepta faptul că Moldova nu este un teritoriu controlat de cineva, dar este o țară, în care trăiesc oameni liberi, care sunt mândri de patria și istoria lor.

Suntem un popor pașnic, dar asta nu înseamnă că putem fi călcați în picioare. Ne-am exprimat oficial atitudinea față de evenimentele dedicate celei de-a 25-a aniversare a operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, anterior în Parlament a fost adoptat o declarație cu privire la retragerea trupelor rusești. Noi am fost corecți. Se pare că cineva consideră că deciziile oficiale ale autorităților pot fi ignorate. Pe viitor recomand ca nimeni să nu țină cont de asta. Ca înainte nu va fi niciodată. Moldova a respectat întotdeauna toți partenerii internaționali, și a fost dreptul nostru să ne așteptăm la o atitudine reciprocă”, a precizat speakerul Parlamentului.

În ceea ce privește declarațiile președintelui Igor Dodon, care a condamnat decizia guvernului în privința lui Rogozin, Candu consideră că „preşedintele a uitat ale cărei interese a jurat să le apere cu mâna pe Constituţie”.

Din fericire, în ţara noastră, preşedintele face declaraţii, iar deciziile sunt luate de către Parlament şi Guvern, bazându-se pe voinţa poporului”, a spus președintele Legislativului. În opinia sa, „divergenţele dintre preşedinte şi parlament se vor intensifica în cazul în care preşedintele va stabili că problemele ţării sunt mai puţin importante decât interesele sale personale”.

Amintim că, pe data de 2 august, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în R. Moldova. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe de Guvern, în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur. bbbbbbbbbb

Asta după ce, la sfârșitul lunii iulie, Dmitri Rogozin ar fi trebuit să aterizeze pe Aeroportul Internațional din Chișinău, fiind invitat de președintele Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la inceputul misiunii de menținere a păcii pe Nistru, evenimente criticate de Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova. Atunci, avionul cu care delegația rusă a zburat de la Moscova la Chișinău, a fost nevoit să se întoarcă la granița dintre România și Ungaria, și să revină în Rusia, Rogozin având interdicție din partea română de a survola spațiul său aerian. 

sursa: unn.com.ua