Ruşii fură de la ruşi fără nicio remuşcare. O anchetă a portalului newsland.com relevă că, din 2014 până în prezent, au fost spălaţi trei milioane şi 600 de mii de dolari din fondurile pe care Federaţia Rusă le alocă "Misiunii de pacificare" și trupeor ruse (GOTR) din regiunea transnistreană. Într-un mod nelipsit de ironie, instrumentul folosit în acest scop se numeşte Hotelul "Prietenia", situat la Tighina...

Schema e destul de simplă: comandaţii pacificatorilor încheie contracte cu hotelul amintit, evident, fictive, care prevăd chirii de zece ori mai mari decât cele practicate realmente. Altfel spus, în loc de 100 sau 200 de dolari, conform tarifelor, căpeteniile muscalilor scriu în hârtii 1000, diferenţa de preţ luând după asta căi obscure şi întortocheate.

În regiunea separatistă se află circa 1700 de militarai. 250 dintre ei sunt ofiţeri şi plutonieri. Moscova le alocă lunar, pentru chirii, câte 950 sau, după caz, 1200 de dolari SUA.

Portalul citat susţine că soldații ruși ar fi acuzat de nenumărate ori spălarea de către comandaţi a banilor defalcaţi de Ministerul rus al Apărării. Ei se plâng că sunt constrânşi de către superiori să semneze contracte de arendare a camerelor în hotelul „Prietenia”, al cărui proprietar este un oarecine Vitali Bondari, deputat în așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol și, după cum se vede, un mare „prieten” al Rusiei.

Potrivit sursei, în hotelul amintit ar locui circa 120 de pacificatori. Deşi în contracte e prevăzută suma de 1000 de dolari, pentru chiria lunară, ei achită, efectiv, în medie câte 150 de dolari. Diferența, înmulţită cu numărul de personal, dă suma de 100 de mii de dolari pe lună, spălaţi în acest fel. Din 2014, deci timp de trei ani, buzunarele anumitor "pacificatori" lipsiţi de scrupule s-au umplut cu trei 3.600.000 de dolari. Misiunea de pacificare, hotărât lucru, e pentru unii o adevărată brăţară de aur!

Cea mai mare parte din uriaşa sumă îi revine lui Bondari care ulterior o trimitea regulat șefului său de partid din Rusia, Serghei Baburin. Aceste sume provin chiar din amintitele contracte fictive cu „pacificatorii ruși”. Ca să-şi ţină limba după dinţi, din câştigul nemuncit se înfruptă comandaţii. Câte ceva primesc și soldații.

În aceeași investigație, se menționează că Bondari îi trimite regulat sume enorme șefului său de partid din Rusia, Serghei Baburin. Aceste sume provin chiar din amintitele contracte fictive cu „pacificatorii ruși”.

Simptomatic e că Baburin candidează la alegerile prezidențiale din Federația Rusă din 2018.