Exercițiile militare cu forțarea Nistrului de către trupele ruse (GOTR), staționate în regiunea separatistă au început astăzi. Presa din regiune a reflectat cu mare fast cum blindatele rușilor au trecut râul și „au lichidat cu succes inamicii de pe malul drept”. La eveniment au fost invitați și spectatori, care le-au dăruit flori ocupanților după finalizarea exercițiilor.

„Astăzi a avut loc exercițiul de depășirea a obstacolelor de apă pe râul Nistru. Au fost înregistrate unele dificultăți, însă datorită exercițiilor frecvente totul a decurs la cel mai ridicat nivel”, a declarat un conducător al blindatei BTR-70 din cadrul unităților de infanterie ale GOTR.

Sursa precizează că militarii au dat dovadă de „operativitate, forță și experiență”.

„Pentru a desfășura acest exercițiu a fost nevoie de pregătirea tehnicii, dar și a unităților de militari. Astăzi a fost demonstrat că trupele noastre pot ieși din orice situații”, a subliniat șeful GOTR, Dmitri Zelenkov.

Amintim că în luna mai curent, Curtea Constituțională a decis: Prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională. Prin urmare, Grupul Operativ de Trupe Ruse dislocate în regiunea separatistă din dreapta Nistrului, nu sunt altceva decât trupe de ocupație ale Federației Ruse.

DESCHIDE.MD a scris, săptămânile trecute, că trupele ruse din regiunea transnistreană se pregătesc să exerseze forțarea Nistrului. Primii indici de organizare a unor aplicații au fost observați încă în ziua de 31 iulie, când pe malul râului Nistru, în apropiere de localitatea Ternovca, s-a stabilit prezenţa tehnicii blindate.

Având în vedere aceste circumstanțe, Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) la 1 august și-a exprimat îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu pregătirile pentru desfăşurarea neautorizată a unor exerciţii militare ce prevăd „forţarea” râului Nistru şi care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

Anul trecut blindatele GOTR și ale transnistrenilor au mai desfășurat exerciții pe Nistru, "trecând" râul pentru a bloca și a lichida niște presupuși „teroriști”.

Gestul a stârnit îngrijorarea Chișinăului. Ministerul Apărării a cerut Moscovei încetarea aplicațiilor militare a armatei ruse în stânga Nistrului.