Atât Uniunea Europeană cât și România nu se vor amesteca în campania electorală din Republica Moldova. Despre acest lucru a anunțat președintele României, Klaus Iohannis în urma întrevederii cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini,

Cei doi oficiali au discutat la Palatul Cotroceni despre războiul din Siria, vecinătatea estică a Uniunii Europene, criza migraţiei şi politica de securitate a Europei dar și despre alegerile din Republica Moldova, informează adevărul.ro

„Moldova este importantă pentru UE. Am convenit să avem o abordare comună în ceea de priveşte Moldova. Să aibă o viaţă democratică solidă şi să-şi continue un parcurs care va fi îndreptat spre Europa. Am convenit că ar fi incorect să ne implicăm în procesul electoral, să ne implicăm pentru un candidat sau altul, fără să avem un amestec în campania electorală", a declarat preșdintele român.

Președintele României a mai adăugat că a găsit foarte multă susținere la Mogherini referitor la ideea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană dar și faptul că România are un plan pentru sprijinirea activă a Republicii Moldova pe calea europeană.

„Am găsit foarte multă deschidere la doamna Mogherini și m-a bucurat foarte mult acest lucru. S-a înțeles foarte bine că România are nu doar un interes special, ci și un interes legitim în bunul mers al lucrurilor în Moldova, și am convenit să ne corelăm mult mai bine abordările în ce privește Moldova. Aceste abordări, evident, nu merg în sensul imixtiunii în Moldova, ci merg în sensul cel mai curat și cel mai sincer, de a sprijini Moldova în parcursul ei european democratic". 

Mogherini și Iohannis au vorbit și despre războiul din Siria: „Federica Mogherini a fost de acord că opţiunea militară nu este o soluţie pentru rezolvarea conflictului din Siria. Abordarea diplomatică este importantă. Chiar dacă discuţiile între SUA şi Rusia au intrat puţin în blocaj. UE vrea să fie un partener care facilitează discuţiile. România este una din puţinele ţări care mai are ambasadă în Siria. Suntem importanţi pentru că avem legături foate profunde cu Siria. Avem câteva contacte care sunt importante pentru a merge pe calea diplomatică", a spus Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii cu Mogherini.